Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Şiddetin kaynağında medya var

Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan, araştırmalara göre şiddetin kaynakları arasında medyanın ön planda olduğunu belirterek, “Yayınlardan öfke öğreniliyor. Öfke, beyinde morfin benzeri madde salgılıyor’’ dedi.

Çocuk ve gençlerde artan şiddet eğilimi ile okullarda meydana gelen olayların araştırılması ve gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara başkanlığında toplandı. İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Başkanı ve NP İstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tarhan, 0-18 yaş grubunda 26 milyon kişinin bulunduğunu, bunların da nüfusun yüzde 30’u oranında olduğunu kaydetti.

Son kuşağın yaşına göre, cinsellik, şiddet ve sosyal olaylarla erken tanıştığını belirten Tarhan, ‘’0-18 yaş grubu büyük risk altında. Bunlar, önlem alınmaması halinde iletişim teknolojisinin getirdiği kayıp bir nesil olabilir’’ dedi.

Sorunlara duyarsız kalınması halinde zararlı etkilerinden herkesin sorumlu olabileceğini ifade eden Tarhan, son günlerde meydana gelen bazı olayları hatırlatarak, şiddetin kaynaklarının iyi tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.

“ÖFKE, MORFİN BENZERİ MADDE SALGILIYOR”

Amerika’da çocuk ve gençlerdeki şiddete ilişkin yapılan araştırmalardan örnek veren Tarhan, Oklahoma City bombacısı Timothy McVeigh’in yüzlerce kişiyi kasten öldürdüğünü ama bundan pişmanlık duymadığını ve acımadığını; bunun da kişilik problemi olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Prof. Dr. Tarhan, ‘’Araştırmalara göre, şiddetin kaynakları arasında medya ön planda. Yayınlardan öfke öğreniliyor. Öfke, beyinde morfin benzeri madde salgılıyor. Başkasına zarar veremeyen birinin kendini kestiğine rastlarız. Öfkesi karşısında, bunu yaparken zevk alıyor, acıyı duymadığı gibi rahatlıyor. Saldırı ve şiddete yönelmede psikiyatri bozukluğu var’’ diye konuştu. Evli erkeklerin aile içinde sinirlendiğinde yaptığı eylemlerden daha sonra pişmanlık duyduğunu belirten Tarhan, bu tür vakalarda antidepresyon ilaçlarıyla öfkenin giderilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

KÜLTÜREL KİMLİK ÖĞRETİLSİN

Prof. Dr. Tarhan, Kurtlar Vadisi adlı tv dizisinin yeniden yayınlanmaya başlayacağını belirterek, ‘’Ergenlik çağındakiler, kimlik arayışında olduğu için bu tür dizilerden çok etkileniyor. Ergenler, militarist, şoven filmleri kendilerine örnek almaktadır. Daha önceden kot pantolon giyen bir genç, bu diziden etkilenerek siyah renkli takım elbise giyiyor. Bu diziler, popüler kimlik modeli oluşturuyor’’ diye konuştu. Tarhan, ailelerin kendi kültürel kimliklerini çocuklarına öğretmesi gerektiğine, aksi halde filmlerden Amerika kimliğini öğrenerek kendine kimlik edinebileceğine dikkati çekti.

/ ANKARA

01.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Erdoğan: 301’i kaldıramayız

  Sivil toplumdan 301 kampanyası

  Irak işgali internette protesto edilecek

  Dink suikastında 7. tutuklama

  Emniyet iddiaları yalanladı

  Danıştay kararıyla içki satışı

  Irak’la ticareti kesmek teröre yarar

  Şiddetin kaynağında medya var

  Öğretmenlik başvuruları internet üzerinden

  Bodrum’da çiçekler açtı

  3 günde 350 ton tuz kullanıldı

  İçişleri, provokasyonlara karşı valilikleri uyardı

  Çiçek: 301 Avrupa Birliği'nde de var

  Dördüncü'den üç bakana tazminat

  AKP, AİHM’in kararından memnun

  2000 aileye yardım

  Başarı puanı hesaplaması değişti

  Yalancı şöhret girdaba sürükler

  Pardus 2007 hızla gelişiyor

  Gölcük’e bakan desteği

  Talihli çoban

  Hasta kurtarma operasyonu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004