Sakarya’da asayiş olaylarının en az yaşandığı ilçelerden biri olan Taraklı, geçmişi bugüne taşıyan tarihî dokusuyla uyuşan bir geleneği yaşatıyor. Orhangazi Çarşısında bulunan birçok esnaf camiye giderken, herhangi bir sebeple ayrılırken dükkânlarını kapatmıyor.
Tarihî ipek yolu üzerinde kurulu ilçede dükkânını açık bırakan esnaflardan züccaciye dükkânı sahibi Yaşar Koç, Orhangazi Çarşısında yirmiye yakın dükkân bulunduğunu belirtti. Koç, şunları söyledi: ‘’Bu dükkânlar her gün açık olan iş yerleridir. İlçemiz aynı zamanda Osmanlı’ya tanıklık etmiş tarihî bir yerleşim merkezi. Esnaflarımız da muhafazakâr insanlardır. Özellikle öğle namazında ve ikindi namazında camiye giderken dükkânlarını kapatma gereği duymazlar. Mutlaka çarşıya göz kulak olan bir esnaf vardır. Namaz vakitlerinde bütün dükkânları kontrol eder. Bu yıllardan beri böyle devam etmektedir. Bugüne kadar herhangi bir olay meydana gelmedi, olacağını pek sanmıyoruz. Çünkü ilçemiz küçük ve herkes birbirini iyi tanır. İnşaallah bundan sonra da olmaz. Bu geleneği yaşatmak vazifemiz.’’
Ayakkabı dükkânı sahibi Saim İbiş ise Taraklı’nın sakin bir yer olduğunu belirterek, ‘’Gündüz dükkânımızı açmış olmak için açıyoruz. Çarşımız birbiriyle dayanışma içinde. Herhangi birimiz bir yere gitse dükkâna bir başka esnaf arkadaşımız bakar. Namaz vakitlerinde de pek çoğumuz kapatmaz. Bu bir alışkanlıktır. Şahsen ben kapıyı bile çekmeden namaza giderim. Gelen olduğunda mutlaka dükkânda beni bekliyordur’’ diye konuştu.
“BİZLERE DOĞAL GELİYOR’’
Taraklı Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Vehbi Tezel ise durumu ‘’Çarşıdaki esnaflarımız bu geleneğin devam ettiğinin belki de farkında bile olmuyorlar’’ şeklinde yorumladı.
Tezel, ‘’Bu da insanlarımızın özelliğinden ve yaşam tarzından kaynaklanıyor. Sonra Taraklı halkının tamamı yerli halktır. ‘Manav’ dediğimiz kökendendir. Esnaflarımız da birbirini tanıyor. İlçeye gelen bir yabancı çabucak dikkat çekiyor. Orhangazi ve Yunuspaşa çarşısında iş yerlerinin namaz vakti açık olması bizlere gayet doğal geliyor’’ diye konuştu.
İlçenin güvenlik yetkilileri ise ilçede başta hırsızlık olmak üzere herhangi bir olayın çok sık meydana gelmediğini, yaşananların da küçük boyutta olduğunu ifade etti. Yetkililer, özellikle büyük çapta hırsızlık gasp ve adam öldürme olaylarına hiç rastlanmadığını belirtti.
“TARAKLI’DA ANAHTAR KİLİT KAVRAMI YOKTU”
“Taraklı’da anahtar ve kilit kavramı yoktu’’ diye konuşan Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, ‘Evlerimizde dahi hane sahibi bir yere giderken anahtarını evin kapısının yanında bir çiviye asar. Bunun sebebi komşunun herhangi bir ihtiyacı olduğunda görebilmesidir. Esnafımız namaza gittiğinde dükkânını açık bırakıp gittiğinden bu gelenek hâlâ devam etmektedir" dedi.
|