|
|
|
Bush Şaron’u bile dinlememiş |
İsrail’de halen komada bulunan eski Başbakan Ariel Şaron’un, 2003 yılında ABD Cumhurbaşkanı George Bush’a “Irak’ı işgal etmemesi” tavsiyesinde bulunduğu bildirildi.
Bazı İsrail gazetelerinin “Forward” adlı bir Yahudi yayın organından aktardığı haberde, Şaron’un Bush’u, “Orta Doğu’ya demokrasi getirme” planlarını da terk etmeye çağırdığı belirtildi. Eski başbakanlardan Ehud Barak’ın danışmanlarından Yosi Alfer, “Forward”daki yazısında, yakın çevresindeki isimlere dayanarak, Şaron’un Mart 2003 öncesinde Bush’a özel olarak Irak planı hakkında ne düşündüğünü açıkça söylediğini kaydetti. Alfer’e göre Şaron, Saddam Hüseyin’in Orta Doğu için “ağır bir tehdit” oluşturduğunu kabul ettiğini ve Saddam’ın kitle imha silahlarına sahip olduğuna inandığını da ifade etti.
Bir başka kaynak olarak, Irak’ın işgali sırasında İsrail’in ABD’deki büyükelçisi olan ve Bush-Şaron görüşmesinde de bulunan Danny Ayalon’u gösteren Alfer, Irak meselesi üzerinde Bush’la konuşmasında Şaron’un, Irak için planlananlar konusunda “şu ya da bu yönde isteği olmadığını” belirttiğini de ifade etti. Aynı kaynaklara göre Şaron, ayrıca Bush’a, “illa Irak’ı işgal edecekse, en azından dünyanın bu bölgesinde demokrasiyi yerleştirme tasarılarından vazgeçmesi” uyarısında da bulunarak, “kültür ve gelenekler açısından Arap dünyasının demokratikleşmeye uygun olmadığını” belirtti. Şaron’un Bush’a, “işlerliği olan bir çıkış stratejisi olmadan Irak’a girmemesi ve eğer sonunda parçalanması kaçınılmaz olan Irak’ı yönetmek istiyorsa ayaklanmayla etkili mücadele için de strateji geliştirmesi” tavsiyesinde de bulunduğu bildirildi. Aynı kaynaklara dayanarak Alfer, “Şaron’un Bush’a ‘Lütfen şunu hatırla ki, sen gelecek, Saddam’ı yenip Irak’ı işgal edecek ve sonra çıkıp gideceksin. Ama biz dünyanın bu bölgesinde kalmaya devam edeceğiz” dediğini aktardı. Şaron’un, ABD Başkanı’na, “İsrail’in hayati çıkarlarının bölgenin radikalleşmesi ve şiddet eylemlerinin Irak sınırlarının dışına taşmasıyla zarar görmesini istemediğini” de vurguladığı belirtildi.
Öte yandan Alfer’in yazısının ardından Jerusalem Post gazetesi de Danny Ayalon ile söyleşi yaptı. Bu söyleşide de Ayalon, Şaron’un Bush’a tavsiyelerini doğrulayarak, ABD ve İsrail’in savaş öncesinde müzakereler yaptığını belirtti, ancak Şaron’un bu müzakerelerde, herhangi bir Amerikan hareketine yandaş olmama konusunda çok dikkatli olduğunu bildirdi.
Ayalon, Savunma ve Dışişleri bakanlıklarından Washington’a gelen yetkililerin de ABD tarafına “doğru analizler” yaptığını ve hiçbir zaman tavsiye çizgisinin ötesine geçmediğini ifade etti.
İsrail’in Amerikalılara “ne yapmaları gerektiğini” söylemediğini belirten Ayalon, bunun ileride İsrail’e karşı suçlamalara yol açacağının farkında olarak, Şaron’un oldukça akıllı ve yeterince dikkatli davrandığını da kaydetti.
|
/ KUDÜS
14.01.2007
|
|
|
‘Biz çıkarsak Türkiye gelir’ |
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Amerikan ordusunun kısa sürede Irak’tan çekilmesi durumunda kaos çıkacağını ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerin, Irak’a müdahale konusuna ilgisinin artacağını söyledi.
Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde konuşma yapan Gates’e, ABD ordusunun altı ay içinde Irak’tan çekilmesi durumunda neler olabileceği soruldu. Böyle bir durumda Irak’taki durumun kaosa dönüşeceğini ifade eden Gates, mezhepler arası çatışmalarda artış olacağını, büyük ihtimalle Irak hükümetinin ve ordusunun dağılmaya başlayacağını ve ‘’Irak dışındaki oyuncuların, çıkarlarını korumak için Irak’a müdahale konusuna ilgilerinin artacağını’’ söyledi.
Oturumda yer alan senatör John McCain’in, ‘’Buna Türkiye ile (Iraklı) Kürtler arasındaki büyük gerginlik dahil mi’’ sorusuna Gates, ‘’Evet’’ diye cevap verdi. ABD’de 2008 başkanlık seçimlerinin iddialı adayları arasında görülen ve Başkan George Bush’un Irak’a ilave asker gönderilmesi politikasını ateşli şekilde destekleyen Cumhuriyetçi senatör McCain, Bush’un yeni stratejisine karşı çıkan Demokrat meslektaşlarını eleştirerek, onlara hitaben, ‘’Bu arkadaşlar, İranlıların, Türklerin, Suudilerin Irak’a dahil olmasından, daha geniş bir bölgesel savaş çıkmasından, teröristler için bir sığınağın oluşmasından, insanî bir felâketten korkmuyorlar mı?’’ dedi. Aynı oturumda konuşan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace de, peşmerge kökenli iki Kürt tugayının Bağdat’ta planlanan operasyonlara katılacağını doğrulayarak, bu yöndeki kararı savundu. Bu sırada, Pace ile Kürt tugaylarının Sünnilere ve Şiilere karşı kullanılmasına karşı çıkan Demokrat senatör Jack Reed arasında tartışma çıktı. Reed’in, ‘’Irak hükümeti, askerî çabasını desteklemek için peşmerge birliklerini Bağdat’a sürecek mi?’’ sorusu üzerine Genelkurmay Başkanı Pace, ‘’Peşmerge terimi, kuzeydeki milisleri tanımlamak için kullanılıyor. Evet, Irak ordusunda, eskiden peşmerge olanlardan oluşan birlikler var. Sanırım bu tugaylardan ikisi, kuzeyden gelip (Bağdat’taki operasyonlara) katılacak’’ dedi. Bunun üzerine asker kökenli olan senatör Reed, “Yani Kürt askerlerinden oluşan iki tugay, Şii ve Sünni mahallelerine girecek ve bu da, mücadelenin etnik ve mezhepsel tabiatını daha da karmaşıklaştıracak. Bu doğru değil mi?’’ diye sordu. Orgeneral Pace, cevap olarak, ‘’Veya onlar (Kürt tugayları), Sünniler veya Şiiler için değil, Irak için çalışarak denge getirecek’’ dedi. Senatör Reed ise, ‘’Bence onlar (Kürt tugayları) Kürtler için çalışır’’ diyerek tartışmayı noktaladı.
|
/ WASHINGTON
14.01.2007
|
|
|
‘İran-ABD savaşı efsane’ |
Beyaz Saray, yeni Irak planı kapsamında Suriye ve İran’a yönelik uyarıların bir savaşa yol açacağı korkusunu ortadan kaldırmaya çalışıyor.
Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, ABD Başkanı George W. Bush’un yeni Irak stratejisini açıklamasının ardından artan “İran Savaşı” haberlerini, “söylenti” ve “şehir efsanesi” olarak niteledi. Snow, yeni Irak stratejisinin, İran’a karşı planlı bir savaş ve planlı bir askerî harekâtın habercisi olduğu şeklinde yorumlandığını söyledi. Beyaz Saray Sözcüsü, “Bush’un savaşa zemin hazırlamaya çalıştığı ve savaş hazırlıkları yaptığı” şeklindeki haberlerin tümüyle gerçekten uzak olduğunu kaydetti.
Bush, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Suriye ve İran’ın Irak’taki silâh ve direnişçi ağının ABD güçlerince belirlenip imha edileceğini vurgulayarak, bölgeye yeni bir uçak gemisinin gönderilmesi talimatını vermişti. ABD’li üst düzey bir askeri yetkili de iki gün önce yaptığı konuşmada, ABD’nin bölgedeki mevcut uçak gemisi gücünü uzun bir süre daha korumayı planladığını bildirmişti. Aynı yetkili, bölgeye gönderilecek ikinci uçak gemisinin, düşman hedeflerine yönelik askeri operasyonlara aktif şekilde katılacağı ve hava desteği sağlayacağını kaydetmişti.
Petnagon’dan yapılan bir açıklamada ise, Patriot savunma sistemleriyle teçhiz bir hava savunma taburunun da bölgeye gönderileceği belirtildi.
|
/ WASHİNGTON
14.01.2007
|
|
|
Maliki: Ortak vizyonumuzun ürünü |
Irak hükümeti, ABD Başkanı George Bush’un yeni Irak planının, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile “ortak bir vizyonu” temsil ettiğini bildirdi.
Başbakan Maliki’nin makamından yayımlanan bildiride, Irak’taki yeni stratejinin “Irak ve ABD hükümetleri arasındaki ortak vizyon ve karşılıklı anlayışı temsil ettiği” belirtildi. Planın, Irak hükümetinin, yeni Bağdat güvenlik planı gibi, güvenlik operasyonlarının kontrolü ve komutanlığını alma konusundaki stratejisini desteklediği kaydedilen bildiride, Maliki’nin, “terörizmin halen tehdit oluşturduğu bir zamanda, Irak’taki güvenlik ve istikrarın bölge ve dünya halkları için stratejik bir gereklilik” olduğunu ifade ettiği belirtildi.
Bu bildirinin, Başbakan Maliki’nin, yeni Irak planına ilk resmî tepkisi olduğu kaydedildi.
|
/ BAĞDAT
14.01.2007
|
|
|
ABD’den Abbas’a ödül gibi yardım |
ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin, kongreden Filistin’de güvenliğin sağlanması için Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın partisi El Fetih’e 86 milyon dolarlık askerî yardım yapılması için izin istediği ifade edildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kongre’de Filistin’in ılımlı partisi El Fetih’e askeri yardım amacıyla 86 milyon dolar bütçe ayrılması için görüşmeler yapılıyor. Bu sadece başlangıç noktası” dedi. Yardımın öldürücü silâhlar için kullanılmayacağını; iletişim araçları, binek araçları, üniforma ve eğitim amaçlı kullanılmasını amaçladıklarını belirten McCormack, “Mahmud Abbas’a bağlı güvenlik güçlerinin sorumluluğu alabilmesi için yapılan önemli bir yardım olduğu düşüncesindeyiz” diye konuştu.
|
/ WASHINGTON
14.01.2007
|
|
|
Haniye : ABD iç savaşı körüklüyor |
Filistin Başbakanı İsmail Haniye, İsrail ve ABD’yi Filistin’deki iç savaşı körüklemeye çalışmakla suçladı.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’in Ortadoğu ziyaretine kısa süre kala konuşan Haniye, “Amerika ve İsrail politikaları, Filistin-İsrail uyuşmazlığını, Filistin-Filistin uyuşmazlığına çevirmek için Filistin halkını iç savaşa sürüklemenin yollarını arıyor” dedi.
Haniye konuşmasının daha önceki bölümünde de, Hamas ve Fetih yanlıları arasında 30 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışma ve uyuşmazlıklara son verilmesi çağrısında bulunmuştu.
|
/ GAZZE
14.01.2007
|
|
|
ABD’den Türkiye’ye Kaide aferini |
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü John Negroponte, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkeleri, terör örgütü El Kaide’ye karşı mücadelede gösterdikleri işbirliğinden dolayı övdü.
Senato İstihbarat Komitesi’nde konuşma yapan Negroponte, 11 Eylül saldırıların ardından edinilen deneyimlerin, terörizme karşı mücadelede başarının etkili uluslararası işbirliğine bağlı olduğunu gösterdiğini belirtti. Negroponte, El Kaide ve diğer benzeri terör örgütlerine karşı kazanılan başarılarda ve ABD içinde ve dışında saldırıların önlenmesinde, diğer ülkelerle yapılan işbirliğinin kaydadeğer yardımı olduğunu söyledi.
|
/ WASHINGTON
14.01.2007
|
|
|
|