Bir çok ülkede işsizlik ve istihdam yapısının ülkelerin ekonomik gelişmelerinin önemli bir göstergesi olduğu vurgulanırken, istihdamın artırılarak işsizliğin önlenmesinin, ülkelerin başta gelen hedefi olduğu vurgulandı.
İzmit Ticaret Odasının, AB Resmi İstatistik Kurumu (Eurostat) kaynaklarına dayanarak ‘’AB ülkeleri, AB’ye aday ülkeler ve Türkiye’’ adlı dergide yayınlanan araştırmada, bu ülkeler ve Türkiye’deki istihdam oranları karşılaştırıldı. En yüksek istihdam oranının 2004 yılı itibariyle yüzde 75,7 ile Danimarka olduğu, bunu sırasıyla yüzde 73,1 ile Hollanda, yüzde 72,1 ile İsveç’in izlediği kaydedilen araştırmada, özetle şöyle denildi:
‘’AB ülkeleri ve aday ülkelerin istihdam artış oranları incelendiğinde, AB’nin 25 ülkesinin 2005 yılı itibariyle istihdam artış oranı yüzde 0,9 olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’de ise 2004’te yüzde 2,6 ve 2005’te yüzde 2 olan istihdam artış oranlarıyla AB ortalamasının üzerine çıkıldı. Bu artış oranlarıyla da Türkiye, aday ülkelerden Bulgaristan, Hırvatistan ve Romanya’yı geride bırakmış oldu. Türkiye’nin istihdam sağlamada ise AB ülkeleri ve aday ülkelerin gerisinde kaldığı ifade edilen araştırmada, şu bilgilere yer verildi: ‘’Çalışanların çalışabilir yaştaki nüfusa oranı AB’nin 25 ülkesinde 2004 yılında yüzde 63,3 iken Türkiye’de ise yüzde 46,1. İstihdamın, nüfus artışıyla ve küreselleşen dünya pazarında rekabetin hızlanmasıyla gelecek yıllar için gerek AB ülkeleri gerek gelişmekte olan ülkeler için önemli bir sorun oluşturacağı görülmekte.
Bu sorunun çözümü için önemli çalışmalar yapılmakta. 2000 yılı Mart ayındaki Lizbon zirvesiyle, AB konseyi 2010 yılına kadar AB ekonomisini, bilgi teknolojilerine dayalı dünyanın en rekabetçi ekonomisi yapmak için gerekli adımların atılmasına karar verilmiştir. 2000 yılında AB’nin yüzde 62,4 olan istihdam oranı 2005’te yüzde 63,8’e yükseltilmiştir.’’
|