Romanya ve Bulgaristan, 1 Ocak 2007 tarihi itibariyle Avrupa Birliğine katıldı. İngiltere; Romanya ve Bulgaristan’ın AB’ye girişlerini memnuniyetle karşıladı. İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, yayımladığı bildiride, Romanya ve Bulgaristan’ın AB’ye girişlerini “büyük başarı” olarak niteledi.
Beckett, iki ülkeyi kutlayarak, kendileriyle enerji güvenliği, organize suç ve terörizm gibi meseleler hakkında çalışmayı ümit ettiğini, “her iki ülkenin de
AB üyesi olarak yerlerini almayı hak ettiklerini” kaydetti. İngiltere Dışişleri Bakanı, Romanya ve Bulgaristan’ın AB’ye “kendi özel katkılarını” sağlayacaklarını söyledi. Bu arada, Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu, çok sayıda kişiye hitaben yaptığı konuşmada, Romanya için “yeni bir yolun, sevinç yolunun başladığını” belirtti.
Basescu, bu tarihi olayın genç kuşaklar için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, Romanyalılara “cesaretli olmaları ve bundan sonra kendi kaderleri
hakkında karar vermeleri” çağrısında bulundu. Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev de, “bugün bir düşün, refah ve barış içinde demokratik ve özgür Avrupa halklarıyla birlikte yaşamak istemiş olan Bulgar kuşaklarının düşünün gerçekleştiğini” belirtti.
TARİCEANU: SÜRECİ TAMAMLAMAK ZORDU
Öte yandan Romanya Başbakanı Calin Tariceanu, AB’ye üyelik sürecini tamamlamanın çok zor olduğunu söyledi. Mediafax ajansındaki habere göre, ülkesinin AB’ye üye olmasına saatler kala açıklamalarda bulunan Tariceanu, şimdi de bir sonraki aşama olan gerçek entegrasyon sürecini aşmaları gerektiğini belirterek, “Siyasi istikrar ve refah temelinde kurulmuş sağlam bir ülke olarak, sonuçlarımızı iyileştireceğiz” ifadesini kullandı.
Bu arada, Romanya’nın AB’ye resmen üye olmasına saatler kala, Bükreş’te AB bayraklarının çekildiği bildirildi. Başbakan Tariceanu, AB bayrağı çekilmesi dolayısıyla, düzenlenen törende şunları söyledi: “AB bayrağının çekilmesi tarihi bir an, 1989’da komünist rejimin devrilmesinden sonra, 17 yıldır beklenen bir an. AB bayrağı aynı zamanda Romanya bayrağı haline geliyor.”
16 yıl önce sosyalist sistemden çıkarak, piyasa ekonomisine geçmeye çalışan bu iki ülkede, özellikle son yıllarda önemli adımlar atıldı. Ancak her iki ülkenin en büyük sorunlarından birisi olan yolsuzlukla mücadelede ise henüz önemli bir ilerleme sağlanamadı. Tarım sektörü ve adli sistemde de yapısal sorunlar devam ediyor. 2000 yılında, AB müzakerelerine başlayan Romanya ve Bulgaristan, müzakereleri iki yıl önce tamamlamıştı.
|