Kurban Bayramına üç gün kala hayvan pazarlarında kurbanlık koyun 250-350 YTL, koç 300-550 YTL, büyükbaş (düve) bin 250-2 bin YTL, büyükbaş (dana) 2 bin 500-3 bin 500 YTL arasında satılıyor. Canlanmanın olmadığını söylen satıcılar ise bayrama doğru satışların artmasını bekliyorlar.
Kurban Bayramına sayılı günler kala kurbanlık satışlarında yeterince canlanmanın olmadığını söyleyen besiciler, bayrama doğru satışların artmasını bekliyorlar.
Kurban Bayramı öncesi, yıl boyunca yetiştirdikleri hayvanları memleketlerinden İstanbul’a getiren besiciler ve satmak için memleketlerinden kurbanlık alan tüccarlar belediyelerin kendilerine gösterdiği satış noktalarında hem soğukla mücadele ediyorlar hem de kurbanlıklarını satma uğraşı veriyorlar.
Hayvan pazarlarında kurbanlık koyun 250-350 YTL, koç 300-550 YTL, büyükbaş (düve) bin 250-2 bin YTL, büyükbaş (dana) 2 bin 500-4 bin YTL’ye satılıyor.
Kurbanlık hayvan satışının ve fiyatların düşük olmasından yakınan besiciler, bayrama doğru satışların artmasını bekliyorlar.
Besiciler, bayrama birkaç gün kala hayvan sayısının çok olması durumunda fiyatların düşebileceğini, az olması durumunda ise biraz daha yükselebileceğini dile getirdiler.
Küçükbaş hayvan satıcıları satışlardan memnun olduklarını ifade ederken, büyükbaş hayvan satıcıları ise pazardan umduklarını bulamadıklarını söylediler. Satıcılar, büyükbaş hayvanları daha çok kurbana çok ortaklı girmeyi planlayanların tercih ettiğini ifade ettiler.
Geceleri hayvanların barındığı çadırlarda kalan satıcılar, ısınmak için soba yakıyor, yemeklerini yine bu çadırlarda yiyorlar.
Satıcılar, bu yıl belediyeye 2 bin YTL çadır kirası ödediklerini, özellikle su başta olmak üzere belediyenin sağladığı hizmetlerden son derece memnun olduklarını belirtirken, fi-yatın yüksek olduğundan yakındılar.
Kurbanlık pazarlarını gezen müşteriler de belediyenin satış yerleri kurmasını çok olumlu bulduklarını ifade ettiler.
KURBAN SATIŞLARI
Dolapdere’deki Kurbanlık Satış Yeri’ne gelen satıcılardan Mustafa Yağcı, “Tokat’tan 20 dana getirdim. Yarısını sattım yarısı duruyor. Satışlardan memnun değilim. 2 bin YTL istiyorum, bin 500 YTL veriyorlar. 3 bin YTL’lik hayvana 2 bin YTL değer biçiyorlar. Hayvancıları ezmek istiyorlar. Belediye 10 günlüğüne 2 milyar yer parası alıyor, bu çok pahalı” diye konuştu.
Eskişehir’den gelen ve küçükbaş hayvan satan Adem Keskin de, “200 tane toklu (koyun) getirdim. Fiyatları 300 YTL ile 500 YTL arasında değişiyor. Satışlarım çok iyi, bu hayvanlar yetmeyecek, daha getirmeyi düşünü-yoruz” ifadelerini kullandı.
Adak kurbanı ve kurbanlık satan Yılmaz Girten de, Trakya’dan getirdiği toklu koyunların fiyatlarının 300-400 YTL arasında değiştiğini ve satışlardan memnun olduğunu söyledi.
Ağrı’dan büyükbaş kurbanlık getiren Fesih Kaya ise, “Türkiye’de tarım ve hayvancılıkla uğraşan yüzde 35’lik kesim mağdur durumda. Hükümet, tarım ve hayvancılığı öldürecek. 5-10 yıldır fiyatlar hep aynı, değişmiyor. Yem, nakliye, çadır kirası gibi giderler arttı, ama kurbanlık fiyatları değişmedi. Bunun sorumlusu hükümettir. Bizim o taraflarda fabrika olsa, et işlenecek tesisler olsa buraya bu soğuklarda gelmezdik. Bunlara çözüm istiyoruz” dedi.
Bazı hayvan sahipleri ise soğukta hayvanların başına gelmeyip işleri çobanlara vermişler.
Bu arada, kurban almak üzere satış mer-kezlerini gezen vatandaşların bir kısmı, fiyatların geçen seneye oranla artmayıp uygun seviyelerde bulunduğunu belirtirken, bazıları da fiyatların yüksekliğinden yakındı. Bazı müşteriler kurbanlık hayvanları ağırlığına ve fiyatına göre satın alırken, kimi vatandaşların, kendi memleketinden getirilen kurbanlıkları tercih ettiği gözlendi.
|