Avrupa Birliği Daimî Temsilciler Komitesi’nin (COREPER) Brüksel’deki toplantısında, Türkiye ile müzakerelerde altyapısı tamamlanan dört başlıktan biri konusunda pozisyon belgesi hazırlanmasında uzlaşmaya vardı.
Dört müzakere başlığının altyapısı tamamlandı. Diğer üç başlığın açılması ise Kıbrıs’ın itirazı nedeniyle ertelendi.
COREPER’den çıkan uzlaşmaya göre Türkiye, ‘işletmeler ve sanayi politikası’ başlığında Avrupa Birliği ile müzakerelere başlayacak.
Görüşmeler sırasında Kıbrıs, diğer üç başlıkta müzakere başlıkların açılması konusunun, 1 Ocak 2007’den sonraya, Almanya’nın Dönem Başkanlığı’na bırakılmasını istedi.
Kıbrıs temsilcisi, Dönem Başkanı Finlandiya’nın Kıbrıs konusunu ele alma yönteminden hoşnut olmadıklarını ve Finlandiya’ya bu anlamda bir hediye verme niyeti taşımadıklarını söyledi.
Altyapısı tamamlanan ancak alınan karar uyarınca yılbaşından sonraya kalacak diğer üç başlık ise ‘malî kontrol’, ‘eğitim ve kültür’ ve ‘ekonomik ve parasal politikalar’.
AB Dönem Başkanlığı’nı 1 Ocak 2007’de Finlandiya’dan devralacak olan Almanya’nın Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya’nın Dönem Başkanlığı süresince Türkiye’nin müzakereleri konusuna değindi. Steinmeier “Avrupa Birliği son haftalarda Türkiye’yi tartışıyordu. Geçen hafta Avrupa Konseyi’nde Türkiye ile müzakereler konusunda önemli bir karar alındı. Bunu makul ve sorumlu bir çözüm olarak görüyorum. Alınan bu kararla bir yandan Türkiye’den beklentilerimiz güçlendirilirken öte yandan müzakerelerin devam etmesi için kapıyı kapatmamış oluyoruz” dedi.
Kuzey Kıbrıs’a doğrudan ticaret tüzüğünün kabul edilmesi için de çaba göstereceklerini belirten Steinmeier, birkaç yıldır çözümlenemeyen bu konuda tıkanıklık yaşandığını ifade etti ve Kuzey Kıbrıs’a doğrudan ticaretin hangi unsurları kapsaması gerektiği konusunda üye devletler arasında görüş birliği sağlanamadığını ifade etti.
Brüksel’deki son AB zirvesinde bu konunun Ocak’ta görüşülmesi kararlaştırılmıştı.
|