Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sosyal güvenlikte değişime doğru

1 Ocak 2007’de yürürlüğe girecek olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden önce ‘’1 gün dahi sigortalı olanlar’’ için emeklilik yaşı veya prim ödeme gün sayısında değişiklik olmayacak.

1 Ocak 2007’den itibaren ilk defa sigortalı sayılacaklar için ise emeklilik yaşı 2036’ya kadar değişmeyecek. 2036’dan itibaren emekli olacaklar için ise emeklilik yaşı kademeli olarak artırılacak ve 2048’de kadın ve erkek için 65 yaş olacak.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, prim gün sayılarıyla ilgili yeni düzenleme, kanunun yürürlüğe gireceği tarihten sonra ilk defa sigortalı olanlar için geçerli olacak. Halen, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’da emekli olabilmek için 25 yıl, yani 9 bin gün prim ödenmesi gerekiyor. SSK’da ise emekli olabilmek için 7 bin gün, yani 19 yılın biraz üzerinde prim ödeme şartı zorunluluğu bulunuyor. Kanunun yürürlüğe girmesiyle SSK kapsamındaki kişiler için 7 bin gün olan prim sayısı, her yıl 100’er gün artırılacak. Böylece, 2027 yılında sigortalı olacak kişilerin emekli olabilmeleri için 9 bin gün prim ödemeleri şart olacak. Halen SSK kapsamında sigortalı olanlar ise 7 bin gün prim ödemek suretiyle emekli olabilecekler.

İŞSİZLERİN EMEKLİLİĞİ KOLAYLAŞIYOR

Mevzuatta, işsizlik ödeneği alanların uzun vadeli sigorta kolları olan yaşlılık-malullük ve ölüm sigortaları primlerinin yatmaması, işsizlerin emekli olmalarını zorlaştırıyor. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile birlikte işsizlik ödeneği alanların yaşlılık-malullük ve ölüm sigortaları primlerinin devletçe karşılanması öngörülüyor. Bu kişilerin yaşlılık-malullük ve ölüm sigortaları primleri, Türkiye İş Kurumunca, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına yatırılacak.

EMEKLİ AYLIKLARI

Aylık bağlama oranı, kişinin sigortalı olarak geçirdiği her yıl başına çalışma süresi boyunca prime esas kazançlarından hesap edilen ortalama aylık kazanç veya gelirinin yüzde kaçını emekli aylığı olarak alacağı anlamına geliyor.

Aylık bağlama oranı, halen SSK ve Bağ-Kur’da yüzde 2.6, Emekli Sandığı iştirakçilerinde ise yüzde 3 düzeyinde bulunuyor. Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra aylık bağlama oranı 2016’ya kadar her yıl için yüzde 2.5’e, 2016’dan sonra ise yüzde 2’ye düşürülecek.

Ayrıca, emekli aylığı için, sigortalının her takvim yılına ait prime esas kazancının hesaplanmasında, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’daki değişim dikkate alınmayarak, sadece TÜFE artışına bakılacak. Sendikalar, böylece, emekli aylıklarının daha da düşeceğini dile getiriyor. 1 Ocak 2007 tarihinden önce emekliliğini hak edenlerin emekli aylığında ise herhangi bir kayıp olmayacak. Uzmanlar, bu konuda paniğe kapılarak emekliye ayrılmaya gerek olmadığı uyarısında bulunuyor.

EMEKLİ AYLIĞI TARTIŞMASI

Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından emekliliğe hak kazanacakların emekli aylıklarının ne düzeyde olacağı konusunda farklı görüşler bulunuyor. Sendikalar, aylık bağlama oranının düşmesiyle aylık miktarlarının da düşeceğini savunuyor.

Türk-İş Sosyal Güvenlik Danışmanı Celal Tozan, aylık bağlama oranlarını düşürmenin gerekçesinin, aylık miktarlarını düşürmek olduğunu belirtti.

Tozan, 1 Ocak 2007’den sonra emekliliğine 5 yıl ve daha fazla süre kalanların aylık bağlama oranlarının düşmesinin olumsuzluklarını yaşayacaklarını, emekliliğe kalan sürenin uzamasıyla emeklikte alınacak aylık miktarının da düşeceğini öne sürdü. Tozan, bu durumda memurların emekli aylık miktarından yüzde 30, işçilerin emekli aylıklarında da yüzde 20 azalma olacağını iddia etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına göre ise, ‘’aylık bağlama oranı düşünce, aylıkların da düşeceği sonucuna varılmaması gerekiyor’’. Bakanlık, ‘’bağlanan aylığın miktarını sadece aylık bağlama oranının belirlemediğini, kişinin çalışma süresi ve çalışma boyunca aldığı aylık ücretlerin de bunda etkili olduğunu’’ belirtiyor.

MEMUR MAAŞLARI DÜŞMEYECEK

Mevcut uygulamada, memurların maaş bordrolarında yer alan bir çok maaş dışı unsur ve yan ödemelerden sosyal güvenlik prim kesintisi yapılmıyor. Yılbaşından itibaren prime tabi olmayan bir çok ödemeden de prim kesintisi yapılması öngörüldüğünden memurların eline geçecek net maaşta azalma olacak. Ancak bu farkın tamamı 2 yıl süreyle çalışılan kurum tarafından karşılanacak, bu şekilde maaşlardaki azalmanın önüne geçilecek. Bakanlık, yapılacak düzenlemelerle 2 yıldan sonra da memur maaşlarında azalma olmasının önüne geçileceğini ifade ediyor.

/ ANKARA

11.12.2006


 

Tek kişinin yoksulluk sınırı bin 49 YTL

Türkiye Kamu-Sen’in araştırmasına göre, Kasım ayında tek kişinin yoksulluk sınırı bin 49 YTL’ye yükselirken, 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi 2 bin 86 YTL olarak belirlendi.

Türkiye Kamu-Sen’in, Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi verilerinden yararlanılarak yaptığı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının Kasım ayı sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının bin 49 YTL 52 YKr’ye yükseldiği, açlık sınırının ise 800 YTL 52 YKr olduğu belirtildi. 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 451 YTL 5 YKr olarak belirlenirken, gıda ve barınma harcamaları toplamı 790 YTL 93 YKr, ailenin asgarî geçim haddi ise 2 bin 86 YTL 74 YKr olarak belirlendi.

/ ANKARA

11.12.2006


 

Serbest bölgeler yerinde saydı

Türkiye’deki serbest bölgelerin ticaret hacmindeki artış hızı, yılın 10 ayında yüzde 2,7’de kaldı. Ocak-Ekim döneminde 19,7 milyar dolar ticaret hacmine sahip olan 20 serbest bölgenin, yarısının ticaret hacminde gerileme yaşandı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, geçen yıl Ocak-Ekim döneminde Türkiye serbest bölgelerinde 19,2 milyar dolarlık ticaret yapılmıştı. İstanbul Deri Serbest Bölgesi’nde 5,9 milyar dolarla en fazla ticaret gerçekleşirken, Ege Serbest Bölgesi’nde 3,3 milyar dolar, İstanbul Atatürk Hava Limanı’nda 2,6 milyar dolarlık ticaret yapıldı.

Söz konusu dönemde, İstanbul AHL, Bursa, Mersin, Gaziantep, Adana-Yumurtalık, Denizli, Samsun, Trabzon, Rize, Mardin Serbest Bölgeleri’nin ticaret hacimlerinde yüzde 6,8 ile yüzde 66,6 arasında değişen oranlarda gerileme yaşandı.

Serbest bölgelerden en fazla ticaret 19,3 milyar dolarla sanayi sektöründe yapılırken, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe 38,3 milyon dolarlık, tarım sektöründe ise 395,8 milyon dolarlık ticaret yapıldı.

/ ANKARA

11.12.2006


 

Yolsuzluklar cezasız kalıyor

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türkiye’de yolsuzluk yapıp da ceza almış birisine rastlamanın mümkün olmadığını belirterek, ‘’ülkeyi soyanlardan kim içerde? Biz araştırdık kimseyi bulamadık’’ iddiasında bulundu.

Aygün, Yolsuzlukla Mücadele Derneği’nin ‘’Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü’’ sebebiyle düzenlediği toplantıya katıldı. Sinan Aygün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bankaların yaptıkları yolsuzluğu ‘’46 milyar dolar hortumu evlâtlarımıza ödetiyorlar’’ diye dile getirdiğini ama Türk Ceza Kanunu’nda (TCK), bunlara verilecek cezaların indirildiğini ileri sürdü. Aygün, TCK’da batık banka sahiplerine verilen para cezasının indirildiğini ifade ederek, bunun büyük çelişki olduğunu bildirdi.

Aygün, Türkiye’de suç işleyenin hiçbir zaman ceza çekmediğini ileri sürdü. Bankaları soyanların, ihale yolsuzluğuna karışanların rüşvet verenlerin, alanların, hiçbirinin ceza almadığını iddia eden Aygün, ‘’Ülkeyi soyanlardan kim içerde? Biz araştırdık kimseyi bulamadık’’ dedi. TCK’nın değiştirilmesini eleştiren Aygün, savcının bir iddianame hazırladığını, 3 bin 400 yıldan başladığını, sonra bu cezanın ine ine 6 aya düştüğüne dikkat çekerek, şimdiye kadar Yüce Divan’a gönderilmiş siyasilerin de cezalandırılmadığını bildirdi.

SUÇ EKONOMİSİ 60 MİLYAR DOLAR

Yolsuzlukla Mücadele Derneği Başkanı Abdullah Çavuş ise yaptığı konuşmada, Türkiye’de kayıt dışı ekonominin, kayıt altındakinden daha fazla olduğunu ileri sürdü ve dünyada da kara paranın hacminin çeşitli raporlarla ortaya konduğunu söyledi. Çavuş, kara paranın dünyadaki dolaşımının 800 milyar dolarla 1 trilyon dolar arasında olduğunu söylediği konuşmasında, ‘’Türkiye’deki suç ekonomisinin ise 60 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir’’ dedi. Abdullah Çavuş, Türkiye’de geçen yıl 3 bin 12 yasa dışı olay meydana geldiğini ve 17 bin kişinin gözaltına alındığını belirterek, eline fırsat geçenin hırsızlık yapar hale geldiğini kaydetti.

/ ANKARA

11.12.2006


 

Tarımda özel danışmanlık dönemi başlıyor

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ‘’Tarımda özel danışmanlık sistemi getiriyoruz’’ dedi.

Bakan Eker, Diyarbakır Class Otel’de, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliğince (SETBİR) gerçekleştirilen ‘’Kamu-Özel Sektör İşbirliği ve Güneydoğu’ya Yatırım Fırsatları’’ konulu toplantıda, tarımın temel sorunlarından birinin sektörün bir ekonomik sektör olarak algılanmaması olduğunu söyledi.

Tarım sektörünün bugüne kadar sadece üretim boyutu ile ele alındığını kaydeden Bakan Eker, şöyle konuştu: ‘’Tarım sektörü sadece üretim boyutuyla değil, sanayi ile ele alınmalıdır. Tarım sektörü nüfusun yüzde 100’ü ile ilişkili bir sektördür. İşin üretim boyutuyla ilgili değerlendirdiğimizde verimlilik, tarım sektöründe bizim birinci problemimizdir. Aşırı derecedeki parçalanmış ve küçük yapıdaki işletmeyle ekonomik üretimin yapılması mümkün değildir. Bu sorunla baş edebilmek için bir takım tedbirler aldık. Arazilerin asgarî parsel büyüklüğünü yüzde 100’e çıkardık. 10 dekar olan asgarî parsel büyüklüğünü 20 dekara çıkartık. 20 dekarın altındaki bir tarım arazisi mutlak bir tarım arazisi olamayacak.’’

/ DİYARBAKIR

11.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004