Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik çalışma ziyaretinde bulunduğu Suriye’den dönüşünde yaptığı açıklamada, Suriye’deki temaslarında Filistin meselesi üzerinde de durduklarını belirtti. Erdoğan, “Bölgemizdeki tüm sorunların merkezinde Filistin meselesinin olduğunu karşılıklı olarak teyit ettik” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail ve Filistin arasındaki sorunun giderilmesine yönelik yeni bir barış dinamiğine ihtiyaç olduğunu söyledi.
Erdoğan, günübirlik çalışma ziyaretinde bulunduğu Suriye’den dönüşünde Esenboğa Havalimanında yaptığı açıklamada, Suriye’deki temaslarında Filistin meselesi üzerinde de durduklarını belirtti. Erdoğan, “Bölgemizdeki tüm sorunların merkezinde Filistin meselesinin olduğunu karşılıklı olarak teyit ettik” dedi.
Sorunun çözümü için yeni bir barış dinamiğine ihtiyaç olduğunu kaydeden Erdoğan, öncelikle Gazze’de ilan edilen ateşkesin süratle yaygınlaştırılması gerektiğini ve Filistin’de en kısa zamanda bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasının da önemli olduğunu ifade etti. Erdoğan, Suriyeli muhataplarıyla bu konuda da görüşlerinin örtüştüğünü gördüklerini dile getirdi.
Orta Doğu barış sürecinin Suriye’yi de kapsayacak şekilde canlandırılması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Erdoğan, “İlgili Birleşmiş Milletler kararları ve toprak karşılığı barış ilkesi temelinde Arap-İsrail ihtilafına adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunması şarttır” dedi.
Görüşmelerde Irak’a komşu ülkeler toplantılarının devamı noktasında da hemfikir olduklarını belirten Erdoğan, bu konudaki çalışmaları Dışişleri Bakanlığının sürdüreceğini bildirdi.
Erdoğan, bölgede barış ve istikrarın tesisine yönelik çabalara bundan sonraki dönemde de iki ülke olarak önemli katkılarda bulunacaklarını teyit ettiklerini bildirdi.
KAÇIRILAN İSRAİLLİ ASKERLER
Erdoğan, bir gazetecinin kaçırılan İsrail’li askerlerle ilgili sorunun çözümüne yönelik Suriyeli yetkililerin inisiyatif kullanması yönünde talepte bulunup bulunmadığını sorması üzerine, şunları söyledi:
“Şunu çok merak ediyorum; şu anda Filistin’in veya Filistindeki örgüt hangi örgütse kaçıran, orada kaçırılan bir kişiyi soruyorlar da Lübnan’daki iki askeri niye sormuyorlar diye ben de merak ediyorum. Lübnan’da bu olaylar var, Lübnan’da iki tane asker var. Lübnan’ı kimse sormuyor, Filistin’i soruyorlar. İsrail tarafında da dünya basınında da orası konuşuluyor. Lübnan’ı niye konuşmuyorlar diye merak ediyorum. Bir de bunu istiyorsunuz da karşılığında İsrail olarak ne vereceksiniz veya ne istiyorsunuz? Bunlar hala ortada ne yazık ki yok.”
Konuyla ilgili bazı ülkelerin devreye girdiğini ancak karşılığında ne istendiğinin ve ne verileceğinin ortaya konmadığını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:
“Şu anda hala Filistin’in bakanları mahkum. Çocuklar, kadınlar aynı şekilde çaresiz, biçare bunlar mahkum. Bu konularda İsrail Başkanı Olmert’in bazı açıklamaları oldu son zamanda. İnanıyorum ki eş zamanlı bir adım atılsa, bu konuda kararlı bir tutum içinde olunsa ve taraflar bu konuda (tamam biz dediğimizi yapacağız) deseler eğer sorun da kaçırılan askerse o konu, başka bir sorun varsa onu da gündeme getirseler iş çözülecek. Bu defa biz şunu düşünmeye başlıyoruz; bu olayın böyle bir ranta dönüştürülmesi mi var? Bunun devamında kendileri için fayda mülahaza edenler mi var? Bu fayda siyasi olabilir, başka türlü olabilir. Öbür tarafta da o asker, (bak bizim askeri kaçırdınız) kurt kuzu hikayesi, bu mu var? Bu sorulara cevap arıyoruz.”
Erdoğan, Hamas’ın siyasi kanadıyla kaçırılan askerlere ilişkin bir görüşme yapılıp yapılmadığına ilişkin soruyu ise “Spekülasyonlar üzerinde durmayı pek sevmiyorum. Şu anda özel temsilcimiz öyle bir görüşme yapmış değil” şeklinde cevaplandırdı.
|