Türkiye, Ercan havaalanının uluslararası trafiğe ve Mağusa limanının doğrudan ticarete açılması karşılığında Türkiye’den de bir havaalanı ve limanın Rumlara açılabileceğini AB’ye bildirdi. Türkiye'nin önerisinin “önemli bir adım” oluşturduğunu açıklayan AB Komisyonu, bu adımı “'katılım müzakereleri sürecinin yönetimi” açısından da “önemli, olumlu ve yapıcı'' olarak nitelendirdi. Brüksel'in konuyla ilgili değerlendirmeleri sürüyor.
Türkiye, Ercan havaalanının uluslararası trafiğe ve Mağusa limanının doğrudan ticarete açılması karşılığında Türkiye’den de bir havaalanı ve limanın Rumlara açılabileceğini AB’ye bildirdi.
AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın AB Daimi Temsilciliği Sözcüsü Mikko Norros, Dönem Başkanlığının, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün, limanların açılması konusunda Türkiye’nin tekliflerini içeren bir mektubunun ellerine ulaştığını bildirdi. Dönem Başkanlığı kaynakları, Ankara’dan gelen son öneride, KKTC’de Ercan havaalanının uluslararası trafiğe ve Mağusa limanının doğrudan ticarete açılması halinde, Türkiye’nin bir alan ve limanını Rumlara açabileceği mesajının yer aldığını kaydetti.
AB üyesi ülkelerin Brüksel’deki daimi temsilcilerinden oluşan AB Daimi Temsilciler Komitesinin (COREPER) dün sabah başlayan toplantısında, Ankara’nın bu teklifi çerçevesinde değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda Rum tarafının “daha fazla istek ve beklentileri” olduğu, AB üyesi ülkelerin “çoğunluğunun” Türk önerisini “tatmin edici” olarak algıladığı ve desteklediği ifade edildi.
Brüksel’de çeşitli kaynaklar, başta Ankara, Helsinki ve Brüksel olmak üzere başkentler arasında yoğun diplomasi trafiği yaşandığını, bu durumun 14-15 Aralıkta yapılacak AB zirvesine kadar devam edebileceğini bildirdi.
Dönem Başkanı Finlandiya, Türkiye dosyasını 11 Aralıktaki Genel İşler Konseyi’nde sonuçlandırmak, böylece AB zirvesinin gündeminden bu konuyu düşürmek hedefinde olduğunu tekrarladı.
AB KOMİSYONU: TÜRK ADIMI ÖNEMLİ
AB Komisyonu, Türkiye’nin Kıbrıs ile ilgili önerisinin ‘’teyit edilmesi halinde’’, ‘’önemli bir adım’’ oluşturduğunu açıkladı. AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in sözcüsü Christina Nagy, günlük olağan basın toplantısında, yürütme organı Komisyonun AB dönem başkanı Finlandiya ile temasları sürdürdüğünü, Ankara’dan gelen önerinin ayrıntılı olarak incelenmekte olduğunu bildirdi. Türkiye ve Kıbrıs dosyalarında spekülasyonlardan uzak kalınması gerektiğini belirten sözcü, gazetecilerin çok sayıda sorusunu cevapsız bıraktı ve ‘’Neler olup bittiğini bilmiyoruz. Yorum yapacak durumda değiliz. Bir görüş bildirmek için ayrıntılı bilgi edinmek ve öneriyi değerlendirmek durumundayız’’ dedi. Sözcü, Olli Rehn’in Pazartesi günü yapılacak AB Konseyi toplantısında dışişleri bakanlarını bilgilendireceğini ve bakanlarla görüş alışverişinde bulunulacağını belirtti.
Komisyon, Türkiye tarafından atılan adımları, ‘’katılım müzakereleri sürecinin yönetimi’’ açısından da ‘’önemli, olumlu ve yapıcı’’ olarak nitelendiriyor.
RUM KESİMİ TEKLİFE KARŞI ÇIKTI
Kıbrıs Rum kesimi sözcüsü Hristodulos Paşiardis, Reuters’e yaptığı açıklamada, “Ercan havaalanının Türkiye dışında uluslararası uçuşlara açılmasına hiçbir zaman razı olmayacaklarını, çünkü bulunun dolaylı olarak Türk kesimini tanımak anlamına geleceğini” söyledi. AB Dönem Başkanlığı kaynakları, Ankara’dan gelen son öneride, KKTC’de Ercan havaalanının uluslararası trafiğe ve Mağusa limanının doğrudan ticarete açılması halinde, Türkiye’nin bir alan ve limanını Rumlara açabileceği mesajının yer aldığını belirtmişti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da, Türkiye’nin sadece bir liman ve havaalanını açması önerisinin yetersiz olduğunu bildirdi.
ALMANYA: TÜRKİYE
İHTİYATLI BİÇİMDE ÇÖZÜME HAZIR
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, BM Genel Sekreterliği görevine seçilen Ban Ki-Moon’u kabulünden önce, Türkiye’nin önerisine ilişkin yaptığı açıklamada, ‘’Türkiye Kıbrıs konusunda yeni önerisiyle ihtiyatlı bir şekilde çözüme hazır olduğunu gösterdi. Bu konuda önce Türk, daha sonra da Yunan meslektaşımla görüştüm. Henüz Türkiye’nin hangi şartlar altında liman ve havaalanlarını açmaya hazır olduğunu bilmiyoruz’’ dedi. Almanya Dışişleri Bakanı, ‘’Bu öneriler yapıcı olduğu takdirde gelecek haftalarda yapılacak müzakerelerde ve AB zirvesinde olumlu bir unsur oluşturabilir’’ diye konuştu.Kıbrıs konusunda ne Almanya, ne de AB dönem başkanlığının karar verebileceğini kaydeden Steinmeier, ‘’Bu, bölgedeki ortaklarımıza bağlı’’ diye konuştu
“8 BAŞLIKTA ASKIYA ALMA” TAVSİYESİ
Avrupa Komisyonu, geçen hafta, Türkiye’nin ek protokol uyarınca limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmaması dolayısıyla, müzakere edilecek 35 başlıktan 8’inin dondurulması yönünde tavsiye kararı almıştı. Komisyon, diğer başlıkların açılabileceğini, ancak ek protokol tam olarak uygulanmadan, bunların kapatılmayacağını da kararlaştırmıştı.
|