AİHM şu ana kadar Türkiye ile ilgili ifade özgürlüğü dâvâlarında 116 ihlâl kararı verdi. Bu rakam AİHM’nin ifade özgürlüğü ile ilgili verdiği kararların yüzde 54’üne denk geliyor. AİHM 2005 yılında toplam 50 ihlâl kararı verdi. Bunların 39’u, yani yaklaşık yüzde 80’i Türkiye’ye ait. Yine AİHM 2006’nın Aralık ayına kadar ifade özgürlüğü ile ilgili toplam 44 karar verdi. Bunların 27’sini Türkiye aleyhine verilen kararlar oluşturdu.
Türkiye ifade özgürlüğü alanında kötü şöhreti kimse kaptırmıyor. AİHM’nin ifade özgürlüğü alanında verdiği mahkumiyetlerin büyük çoğunluğunun Türkiye’ye ait olduğu görüldü.
AİHM, şu ana kadar Türkiye ile ilgili ifade özgürlüğü konusunda 116 ihlal kararı verdi. Bu rakam AİHM’nin ifade özgürlüğü ile ilgili verdiği kararların yüzde 54’üne denk geliyor.
AİHM 2005 yılında toplam 50 ihlal kararı verdi. Bunun 39’u yani yaklaşık yüzde 80’i yine Türkiye’ye ait. Yine AİHM 2006’nın Aralık ayına kadar ifade özgürlüğü ile ilgili toplam 44 karar verdi. Bunun 27’sini Türkiye aleyhine verilen kararar oluşturdu.
AİHM’nin son iki yılda Türkiye’nin lehine verdiği karar sayısı ise yanlızca 4. Türkiye ile ilgili verilen ihlal karararının ana nedeni 28 Şubat sürecinde çok defa işletilen eski TCK’nın 312. maddesi ile TMK’nın 8. maddesi. AİHM’nin ifade özgürlüğü konusunda adeta Türkiye’ye çalıştığını dile getiren insan hakarı savunucuları, bu maddelerin kaldırıldığını ancak şimdi de TCK 301. madde ile ilgili AİHM’de ifade özgürlüğünü ihlal kararlarının görüşüleceğini ifade ettiler.
AİHM’nin içtihatlarında “kişinin şiddeti, silahlı direnişi veya isyanı teşvik etmemesi” dışındaki ifade açıklamalarının mahkum etmediğine dikkat çeken insan hakları savunucuları Türkiye’nin de bunu dikkate alması gerektiğini vurguladılar.
|