40 yıl önce köylerinde sigara içmeme, kumar oynatmama kararı alan halk, köye gelen huzur sebebiyle, bu kararları günümüze kadar uygulayarak gelenek haline getirdi.
Ordu’nun Gürgentepe ilçesine bağlı 600 nüfuslu Şirinköy’ün ileri gelenleri, 1965’li yıllarda köyde yaygın hal alan sigara ve kumar hastalığına çare bulmak için biraraya geldi. Köyün büyükleri, istişare yaparak aldıkları kararla Türkiye’de bir ilke imza attı. Heyet, köyde sigara içmeme ve satmama, kumar oynatmama, kahvehanelerin adını da ‘çay salonu’ olarak değiştirme kararı aldı.
Bir süre sonra bu uygulama sayesinde köydeki komşuluk, dostluk ve kardeşlik ilişkileri yeniden yeşerdi. Şirinköy halkı, köye gelen huzur sebebiyle söz konusu kararları günümüze kadar uygulamaya devam etti. Köyde 40 senedir tavizsiz uygulanan kararlar şimdi ise gelenek halini aldı. Köyün çay salonlarında herhangi bir kumar oyunu oynanmasına ve sigara içilmesine izin verilmezken satılmasına da müsaade edilmiyor.
Çay salonu işletmecisi 62 yaşındaki Mahmut Ali Sönmez, köyün çok uzun senelerden beri fındık ve nakliyecilik ile geçindiğini söyledi. 1965’li yıllarda köydeki çoğu kişilerin kumar oynadığını ve sigara içtiğini anlatan Mahmut Ali Sönmez, bunun bir çok aileyi perişan ettiğini vurguladı. O senelerde de köyde büyük huzursuzlukların çıktığının altını çizen Sönmez, “Artık durum dayanılmaz safhaya gelmişti. Köyün büyükleri sürekli gidişatın iyi olmadığını konuşuyorlardı. Aralarında oluşturdukları bir heyetle duruma çözüm için bazı kararlar almışlar. Köydeki herkesi topladılar ve bu kararları hayata geçirmek istediklerini söydiler. Herkes daha orada kabul etti. Çünkü köylüler gidişatın hiç iyi olmadığının farkındaydı ama kimse birşey yapmıyordu. Onlardan Allah razı olsun” diye konuştu.
“Yıllar önce dedelerimizin aldığı doğru kararları sürdürmeye çalışıyoruz” diyen köylülerden Mustafa Şirin ise, “Fakat, bu geleneği devam ettirdiğimiz için hakkımızda ‘Hangi dönemde yaşıyoruz. Çağ atlamaya çalışan ülkede sigara sattırmıyorlar. Sigaraya karşılar, sigara içmiyorlar” gibi eleştiriler yapıldı. Biz bunu sağlığımızı düşünerek içmiyoruz. Bizim dedelerimizin yıllar önce düşündüğünü devlet daha yeni yeni yapıyor. Devlet, sigaraya karşı büyük bir kampanya başlattı ve ciddiyetle üzerine gidiyor. Demek ki bizim yaptığımız yanlış değilmiş. Geleneğimizle gurur duyuyoruz” açıklamasını yaptı.
|