İnşaatlarda, bin YTL’lik zemin etüdünü ihmal edenlerin bulunduğunu bildirdi. Türkiye Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan, ihmal edilebilecek bin YTL’lik bir zemin etüdünün, belki yüzlerce insanın hayatına, milyarlarca YTL’lik maddî hasara sebep olabileceğini belirterek, ‘’Bunlardan hepsinden önemlisi insan hayatıdır. Deprem bölgesi Türkiye’de, zemin etüdünü formalitede bırakmak, taammüden adam öldürmeye teşebbüsle eş değerdir’’ şeklinde konuştu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İnşaat Yapımcıları Meclis Başkanı da olan Babacan, yaptığı açıklamada, topraklarının yüzde 93’ü aktif deprem kuşağında, nüfusunun yüzde 98’i deprem riski altında bulunan Türkiye’de, inşaatlarda zemin etüdünün yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlattı.
Zemin etüdünü, sadece meslekî değil insanı bir görev olarak gördüklerini ifade eden Babacan, isim vermek istemediğini, ancak son dönemlerde, zemin etüdünü formalitede bırakanlar konusunda şikâyetler aldıklarını kaydetti.
Babacan, zemin etüdünün özel şirketler tarafından da yapılabildiğini, bu konuda gerek müteahhitlerin gerekse müteahhitten iş üstlenen mimarların son derece hassas davranmaları gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi: “Zemin etüdü, sondaj çalışmasıyla binanın yapılacağı yerde gerçekleştirilir. Alınan numuneler laboratuvar ortamında incelenir. Bu işin masa başında yapılması şansı yoktur. Bu nedenle, müteahhitlerimiz ya da mimarlarımız, zemin etüdü işini verdikleri firmanın bu işi nasıl yaptığına, tekniğine uygun yapılıp yapılmadığına birebir şahit olmalı.’’
ZEMİN ETÜDÜ BOYADAN, CİLADAN ÖNCE GELİR
Babacan, zemin etüdünün, bir binanın sağlamlığını belirleyen en önemli unsur olduğuna dikkat çekerek, ‘’Zemin etüdü bir binada en düşük maliyet unsurudur. Tek blok halindeki bir binanın zemin etüdü için harcanacak para bin YTL’yi geçmez’’ dedi.
Bir binanın boyasından, cilâsından önemli olan unsurun zemin etüdü olduğunu, vatandaşların da bu konuda duyarlı olması gerektiğini ifade eden Babacan, şöyle devam etti: “Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca hazırlanan yapı yasası tasarısında, bir binadan tamamen müteahhit sorumlu tutuluyor. Bir bina yıkıldığı takdirde, (bunun zemin etüdünü kim yapmış?) diye sormayacak, direkt müteahhit sorumlu tutulacaktır. Bu nedenle, meslektaşlarımızın hem insanı bir görev olarak hem de mesleğin saygınlığı ve güvenirliği açısından bir binada her şeyden önce zemin etüdü üzerinde hassasiyetle durmalarını bekliyoruz. Aksi takdirde bunun vebalı, hem insanî hem de meslekî açıdan ağır olur.’’
|