Yüksek Seçim Kurulu seçim hazırlıklarını başlattı. Seçmenlerin TC kimlik numaralarına göre Bilgisayar Destekli Seçmen Kütüğüne kaydedilerek, bilgilerin güncellenmesine ilişkin esasları içeren YSK kararı ile il ve ilçe seçim kurullarının yapması gereken hazırlıklara yönelik genelgesi Resmî Gazete'de yayınlandı.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bundan sonra yapılacak seçimlerde daha sağlıklı sonuçların elde edilmesi için yürüttüğü çalışmalarla mükerrer oy, seçmen kaydırma ve parmak boyama dönemini kapatmaya hazırlanıyor.
Seçmenlerin TC Kimlik Numaralarına göre Bilgisayar Destekli Seçmen Kütüğüne kaydedilerek, bilgilerin güncellenmesine ilişkin esasları içeren YSK kararı ile il ve ilçe seçim kurullarının yapması gereken hazırlıklara yönelik genelgesi Resmî Gazetede yayımlandı. Buna göre, Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü (SEÇSİS) oluşturulması çalışmaları kapsamında, gerekli altyapı hazırlıkları yapıldı. 46 ilin 502 ilçesinde kâğıt ortamında bulunan 17 milyon seçmene ait bilgiler, bilgisayar ortamında kayıt altına alındı. Kimlik bilgileri Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) ile uyuşmayan 14 milyon seçmenin bilgileri kimlik doğrulama programıyla düzeltildi. Böylece Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı seçmen oranı yüzde 43’ten yüzde 94’e yükseltildi. Seçmen kütüğüne kayıtlı, TC kimlik numarası bulunan, bulunmayan, mükerrer veya benzer durumda bulunan yaklaşık 43 milyon seçmen, merkezi veri tabanına aktarıldı. YSK’nın, seçmen bilgilerinin güncellenmesi hazırlıklarını içeren il ve ilçe seçim kurullarına yönelik genelgesine göre, 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde kesinleşen sandık seçmen listeleri ‘’muhtarlık bölgesi askı listesi’’ olarak 25 Aralık Pazartesi günü askıya çıkarılacak. Listelerin seçmenlerce kontrolünün sağlanabilmesi için YSK Başkanlığınca ilanlar verilecek, askılar halka zabıta hoparlörlerinden duyurulacak. Listeler 1 Mart 2007 tarihinde askıdan indirilecek. Seçmen kayıtlarındaki düzeltmeler, yeni hazırlanan ‘’yeni kayıt ve değişiklik formu’’na yazılacak. Seçmen kimlik ve ikametgah bilgileri, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası altında toplanacak ve seçimle ilgili işlemler kimlik numarası esas alınarak yapılacak. Son yerel seçimlerde ya da daha sonra yapılan seçimlerde listelere yazılmayanlar, 1 Mart 2007 tarihi itibariyle 18 yaşını dolduranlar, başka listede yazılı olmasına karşın, sürekli oturmak amacıyla listenin çıkarıldığı seçim bölgesine taşınanlar, TC Kimlik Numarası bulunmayanlar, bilgilerinde yanlışlık ya da eksiklik bulunanlar, askerlikten terhis olanlardan listelerde kaydı olmayanlar, bu süre içinde muhtarlıklara başvuracak.
İKAMET YOKSA SEÇMENLİK
KAYDI DONDURULACAK
Genelgeye göre, muhtarlık bölgesi askı listelerinde isimleri olduğu halde, muhtarlık, polis veya jandarma araştırması sonucunda o bölgede oturmadığı anlaşılan seçmenlerle MERNİS veri tabanında kayıtlı olmayan seçmenlerin kayıtları, ilçe seçim kurulunun başkanının kararı üzerine dondurulacak. Kamu hizmetlerinden men edilenlerin durumları ve yasaklılık süreleri seçmen kaydına işlenecek. Özürlülerin daha rahat oy kullanabilmeleri için durumları seçmen kayıtlarına işlenecek.
Listelere siyasî partiler ya da şahıslar askı süresi içinde itiraz edebilecek. Listeler, itirazların 2 gün içinde karara bağlanmasıyla kesinleşecek. Seçim takvimi 20 Temmuz 2007’de başlayacak, genel seçimlerin yapılacağı 4 Kasım 2007 tarihinde sona erecek.
“ARTIK PARMAK BOYAMAYACAĞIZ”
YSK Başkanı Cengiz Erdoğan, yaptığı açıklamada, seçimlerin çağın gereklerine uygun yapılması ve sonuçların sağlıklı elde edilmesi amacıyla yürütülen çalışmalarla mükerrer oy ve seçmen kaydırmanın önüne geçileceğini, parmak boyama devrinin kapanacağını söyledi. Kurulun bilgisayar yazılım ve donanım çalışmalarını tamamladığını, personelin eğitime tabi tutulduğunu anlatan Erdoğan, seçmenlerin yüzde 94’ünün kimlik ve ikametgâh bilgilerinin MERNİS’e uyumlu hale getirildiğini ve seçim kurullarının bilgisayar ağına kaydedildiğini belirtti.
|