Beyazay İşitme ve Konuşma Engelliler Derneği tarafından gerçekleştirilen faaliyette konuşan yazarımız Demirhan Kadıoğlu, insanî uzuvlardaki yetersizliklerin bir kusur olmadığını, başka bir melekenin gelişmesini tetiklediğini ifade etti.
İşitme ve konuşma engellilerin haklarını korumak ve geliştirmek amacıyla kurulan Beyazay İşitme Konuşma Engelliler Derneği, Dünya Özürlüler Günü'nde üyelerini, siyaset, basın ve san’at alanında başarılı olmuş engellilerle biraraya getirdi.
"Canda Özür Olmaz" adlı programın yapımcısı Mustafa Öztürk'ün sunumuyla Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programda gazetemiz yazarı Demirhan Kadıoğlu da bir konuşma yaptı. Engellileri engelleyene 'engelli' denmesi gerektiğini belirten Kadıoğlu, "İnsanî uzuvlardaki yetersizlikler bir kusur değil, tam tersi, bu onun başka bir melekesinin gelişmesini tetikleyen en önemli unsur, özelliktir" dedi.
Dünyada 750 milyon engelli kişi olduğunu, bunun, Türkiye'nin nüfusunun yüzde 12'sini engellilerin oluşturduğu anlamına geldiğini söyleyen Kadıoğlu, "Ben engelliyim ama hayatın içindeyim. Yazıyorum, çiziyorum. Engelli olmak hayatın içinde olmaya engel değil" şeklinde konuştu.
İşitme engelli tiyatrocu
Tiyatro San’atçısı Savaş Yamanlar ise 1976 yılından günümüze kadar birçoğu ödül alan oyunlarından bahsetti. İşitme engelli biri olarak bu insanların neler yaşadığını araştırdığını söyleyen Yamanlar, "Ümit Yok" adlı oyununda da işitme engelli ailenin başından geçen acı olayları anlattığını belirtti.
AKP İl Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Kahraman, İşitme Engelliler Federasyon Başkanı Muammer Ay, Engelliler Federasyonu Başkanı Şükrü Poyraz'ın da birer konuşma yaptığı programda Beyazay İşitme ve Konuşma Engelliler Derneği Başkanı Hakan Erdoğan derneklerinin düzenlediği eğitim faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Program, Vizontele filminin işitme engelliler için hazırlanmış versiyonunun gösterimiyle devam etti.
Özürlüler Yasası'nı öğrenin
Kimsenin belli mutlulukların belli kişilere ait olduğunu iddia edemeyeceğini söyleyen AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva da, "Özürlülüler olarak dünyada biz de varız ve mutlu olmak istiyoruz. Kimse bunu bize çok göremez" dedi.
Engellilerin toplum hayatına katılması, evlerine ekmek götürebilmesi gerektiğini belirten Ayva, "Bunu sizler gerçekleştireceksiniz, biz de sizlere destek olacağız" şeklinde konuştu. Son çıkan Özürlüler Yasası'na da konuşmasında değinen Ayva, özürlülerin bu kanunla ne tür hakları elde ettiklerini öğrenmelerini rica etti.
|