Papa ile yaptığı görüşmeyi anlatan Başbakan Erdoğan, “Papa’nın Hz. Muhammed’le ilgili sözleri gündeme geldi mi?” sorusu üzerine “Geçmişe takılıp kalamayız, bize kin ve nefret yakışmaz, bardağın dolu tarafına bakmak zorundayız” dedi. Ziyaretin dünyaya hoşgörü mesajı verilmesi bakımından son derece önemli olduğunu belirten Erdoğan, “İslâmın barış ve hoşgörü dini olduğunu anlattım. Kendileri de bunu paylaştıklarını ifade ettiler” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Papa 16. Benediktus’a İslâmın bir barış, hoşgörü ve sevgi dini olduğunu ifade ettiklerini belirterek, O’nun da bunu paylaştığını söyledi.
Erdoğan, NATO Zirvesi için Letonya’ya hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında, Papa 16. Benediktus ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan, ‘’Aramızdaki farklılıkların ön plana çıkarılmaya çalışıldığı böyle bir dönemde Sayın Papa’nın nüfusunun çoğunluğu, yüzde 95’i gibi bir oranı Müslüman olan demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye’ye yaptığı bu ziyareti hem zamanlı ve hem de önemli buluyorum’’ dedi. Erdoğan, Papa’nın ziyaretini, Medeniyetler İttifakı Zirvesi’nde verdikleri mesajları pekiştirecek olması bakımından da önemli bulduğunu vurguladı.
“DEKLARASYONU İSTEDİ’’
Görüşme sırasında Papa’nın da bunu desteklediğini ve aynı kanaate sahip olduğunu dile getirdiğini ifade eden Erdoğan, Papa’nın ayrıca sonuç deklarasyonunu da görmek ve almak istediğini söylediğini anlattı. Erdoğan, deklarasyonu en kısa sürede kendisine ulaştıracaklarını söylediğini belirtti.Siyasiler başta olmak üzere kanaat önderlerinin ve dini liderlerin özellikle dünya barışına katkı için verdikleri mesajların çok önemli olduğunu gündeme getirdiğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
‘’Özellikle de tabii bu sözlerimiz, bu mesajlarımız, hakikaten toplumları, milletleri küresel barışa katkı noktasında inanıyorum ki, olumlu ya da olumsuz istikamette etkileyebiliyor. Ve bunu da yine Sayın Papa ile paylaştım. Bu çerçevede yine geleneksel misafirperverliğimiz çerçevesinde en iyi şekilde ağırlanması için gerekli hazırlıkları zaten Türkiye olarak yapmış durumdayız ve kendilerine bir kez daha ‘hoş geldiniz’ diyorum. Ziyaretinin dünya barışı adına verimli geçmesini diliyorum.’’
“BARDAĞIN DOLU
TARAFINI GÖRÜYORUZ’’
Erdoğan, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da cevapladı. Papa 16. Benediktus ile yaptığı görüşmenin içeriğine ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:
‘’Kendilerine İslam’ın bir barış, bir hoşgörü dini olduğunu, bir sevgi dini olduğunu ifade ettik. Kendilerinin bunu paylaştığını gördük. Dolayısıyla bakışımız, sürekli olarak bardağın dolu tarafına yöneliktir. Biz zaten böyle bir medeniyetin mensuplarıyız. Küresel barış ve özellikle İslam’a yönelik olumlu ifadeleri kendisinden duymuş olmak da benim için bugünkü görüşmenin tamamıyla olumlu yansımasıdır. Biz daha önce de bu konularla ilgili açıklamalarımızı yaptık. Hep geleceğe bakacağız. Bildiğiniz gibi bizler hiçbir zaman kin ve nefret üzerine geleceğimizi inşa etmiyoruz.’’
“TRABZON’DAKİ OLAY
NEDENİYLE BAŞSAĞLIĞI DİLEDİM’’
Trabzon’da meydana gelen olay sebebiyle Papa 16. Benediktus’a başsağlığı dileklerini de ilettiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
‘’Kendileri, bunun asla İslâmdan kaynaklanan veya bir Müslüman’ın bir Hristiyan’a bakışından kaynaklanan olay olmadığını, bunun münferit bir olay olduğunu, asla bununla ilgili olarak da ‘Ne Müslümanları ne de İslâm dünyasını bizim karalama anlayışımız olamaz’ istikametinde düşünceleri oldu. Bunu da bir örnek olarak sizlere böylece ifade etmiş olayım.’’
Papa 16. Benediktus Türkiye'de
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in resmi davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Vatikan Devlet Başkanı ve katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Esenboğa Havalimanı’nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından karşılandı. Papa 16. Benediktus, Ankara’daki temaslarına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile havalimanında görüşerek başladı. Papa, Başbakan Erdoğan ile görüşmesinin ardından Anıtkabir’i ziyaret etti. Daha sonra ‘’Vatikan Devlet Başkanı’’ sıfatıyla Cumhurbaşkanı Sezer tarafından Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşılandı. Burada Sezer ile bir araya gelen Papa, daha sonrü Camlı Köşk’te Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’i kabul etti. 16. Benediktus, daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’na geçerek, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile görüştü. Papa, Ankara’ya yaptığı resmi ziyaret çerçevesinde, akşam da Vatikan’ın Ankara Büyükelçiliği’nde Ankara’daki misyon şeflerini kabul etti.
Geceyi Ankara’da geçiren Papa, bugün sabah İzmir’e gidecek ve Selçuk’taki Meryem Ana Kilisesi’nde ayin yönetecek. Papa 16. Benediktus, daha sonra İstanbul’a geçecek ve Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret edecek. Papa 16. Benediktus, yarın Fener Rum Patrikhanesi’ndeki ayine katılacak, ardından da balkondan halkı selamlayarak, hitap edecek. Papa, aynı gün Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camisi’ni ziyaret edecek. 16. Benediktus, 1 Aralık Cuma günü, İstanbul’daki Holy Spirit Katedrali’ndeki ayini yönetecek ve öğleden sonra Türkiye’den ayrılacak.
Basın ordusu takip ediyor
Ziyareti izlemek üzere yaklaşık 2 bin basın mensubu akredite olurken, Papa’nın Ankara ziyareti sırasında yerli ve yabancı basın mensuplarının çalışmasını kolaylaştırmak amacıyla Hilton Oteli Çankaya Salonunda basın merkezi açıldı. Papa’nın programının küçük mekanlarda gerçekleşecek bölümlerini sadece TRT ve Anadolu Ajansı izleyecek.
Türkiye'nin ağırladığı 3. papa
Papa 16. Benediktus, Türkiye’yi ziyaret eden üçüncü Papa oldu. Türkiye, daha önce 1967’de Papa Altıncı Paul, 1979’da ise Papa İkinci Jean Paul’u ağırlamıştı. Gerek Altıncı Paul, gerekse İkinci Jean Paul, Türkiye’yi temel itibariyle Fener Rum Patrikhanesinde Aziz Andreas Yortusuna katılma amacıyla ziyaret etmişlerdi.
Papa alarmı hizmetleri aksattı
Ankara Emniyet Müdürlüğü, Papa 16. Benediktus’un ziyareti çerçevesinde aldığı yoğun güvenlik tedbirleri sebebiyle personel sıkıntısı yaşadığı için bazı hizmetleri veremiyor.
Papa’nın dün öğleden sonra başlayan Türkiye ziyareti sırasında en üst düzeyde güvenlik tedbirleriyle korunuyor. Gezinin ilk ayağı Ankara’da polis, 11 Eylül saldırıları, Irak işgali ve İstanbul’da meydana gelen patlamalardan sonra Türkiye’ye gelen ABD Başkanı George W. Bush’un, 2004’teki NATO Zirvesi öncesinde yaptığı Türkiye gezisinde alınan tedbirlerin aynısını Papa için de uygulandı.
Bu arada, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Papa’nın gelişi dolayısıyla çalışma sistemini, 12 saat çalışma, 12 saat dinlenme esasına göre yeniden düzenledi. Dün sabah erken saatlerden itibaren yaklaşık 3 bin polis Papa’nın programı çerçevesinde Ankara’nın çeşitli noktalarında görevlendirildi. Bu çalışma sistemi sebebiyle Trafik Tescil Şube Müdürlüğü, Pasaport Şube Müdürlüğü ve Silah Ruhsat Şube Müdürlüğünde görev yapan memurlar da koruma tedbirleri çerçevesinde görevlendirildi. Bu şubelerde personel yetersizliği dolayısıyla bugünden itibaren bugün öğle saatlerine kadar hizmet verilemeyecek. Bu şubelerde, önceden başvuru sonucu işlemi tamamlanmış belgelerin teslimatı yapılıyor.
İstanbul'a kriz merkezi
Papa 16. Benediktus’un İstanbul’a yapacağı ziyaret süresince görevli olacak kriz merkezi, İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör başkanlığında faaliyete geçti. İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesindeki yerleşkesinin A Bloğunda toplanan kriz merkezinde, polis, jandarma, MİT, belediye ve sağlık kurumlarından temsilciler yer alıyor. Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu’ndan da (MOBESE) yararlanarak 24 saat esasına göre görev yapacak kriz merkezi, Papa’nın kentten ayrılmasıyla çalışmalarına son verecek.
|