Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, kültür turizmi alanında en önemli merkezlerden biri olan Kapadokya bölgesini gelecek yüzyıllara taşımak amacıyla çaba harcadıklarını belirtti.
Ünver, “Tüm dünya insanlığının temelde ihtiyaç duyduğu kültürel, doğal ve tarihsel zenginlikleri günümüze kadar yaşatmayı başaran Kapadokya’yı gelecek yüzyıllara aktarabilmek en temel çalışma sistemimizdir” dedi.
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver yaptığı açıklamada, dünya turizm hareketliliğinde özellikle son yıllarda kültürel anlamdaki turizm olgusunun oldukça dikkat çekici bir şekilde yoğunlaştığını dile getirdi. Kültür turizminin ülkesel çapta önemli bir potansiyeline cevap verebilecek düzeyde bulunan Kapadokya bölgesinin bu noktada önemli bir fonksiyonel güç kazandığını dile getiren Ünver, “Turizm denilince ilk akla geçtiğimiz yıllarda güneş, kum ve deniz gelirdi. Ancak 1980’li yıllardan sonra insanda var olan doğallığı olduğu gibi yaşama ve geçmiş insanların tarihsel süreçte ortaya koyduğu kültürel değişimleri öğrenme, algılama arzusu, turizm aktivasyonunu ciddi oranda kültür turizmine endeksledi. Bu noktada Türkiye’de Kapadokya bitip tükenmek bilmeyen zengin doğal, tarihsel ve kültürel birikimleriyle Türkiye’nin dünyaya açılan ciddi bir penceresi haline geldi. Nevşehir Belediyesi olarak önemli bir çalışma sistemimizi tamamen kültürel turizmin temel alt yapı sorunlarının karşılanmasına yönelik olarak ele alıyoruz. Kültür turizmi ekseninde kongre turizminin kültür turizmine ciddi bir ivme kazandıracağı öteden beri ele alınan ve ortaya konulduğunda da ciddi bir ikili oluşturabilecek düzeyde olduğunu gözlemledik. Bu kapsamda kültür turizminin biraraya yoğunlaşabileceği ve birlikte hareket etme konumundaki kongre turizmine temelde destek olabilmek için kongre merkezi ihtiyacı bölgemizde önemli bir sorundu. Bunun için ilk etapta 800’ü aşkın kişinin aynı anda yararlanabileceği Antalya’daki Antik Açık Hava Tiyatrosu’ndan esinlenerek Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’ni hizmete kazandırdık. Şimdi de 5 bin kişinin yararlanabileceği Türkiye’nin en önemli kongre merkezlerinden birini Kapadokya bölgesine kazandırabilmek için kolları sıvadık” şeklinde konuştu.
Kongre turizmi
Ünver, Aksaray yolu üzerinde 10 bin metrekareyi aşkın kapalı alan üzerinde, değişik mimari görünümüyle kongre turizmi için bölgede bulunacak turistlerin kültürel değer özlemlerini de yerine getirebilecek Kapadokya kültürünün otantik değerlerini barındıran bir büyük müzenin de aynı alanda oluşturulacağını ifade etti. Ünver, “Kültürel yönde turizmin gelişmesinde bilinçli olarak alt yapıyı oluşturmak, yapılacak çalışmalardan elde edilecek toplam faydanın ciddi mânâda ortaya çıkmasında oldukça önemli bir nokta. Bu bilinç içerisinde kongre turizminin de gelişmesi için belediye olarak her türlü imkanı sonuna kadar kullanma kararlılığı içerisindeyiz. Türk turizmi açısından da kongre turizmi ciddi bir çıkış olacaktır. Örneğin geçtiğimiz günlerde İstanbul’da muhasebecilerin düzenlediği kongre, elde edilen 20 milyon dolarlık getiriyle, bu alandaki turizmin ne gibi artısının olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu nitelikleri doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bezenmiş Kapadokya bölgesinde ortaya koyabilmek, oluşturulacak istihdam, reel ekonomiye katkı ve ülkeye kazandıracağımız katma değer ile ölçüldüğünde ne denli önemli bir çalışma için elimizi neden taşın altına soktuğumuzu göstermesi açısından oldukça anlamlıdır. Kapadokya, yakın bir gelecekte öyle inanıyorum ki sadece Türkiye’nin değil, dünyanın önemli kültür merkezlerinden biri haline gelecektir” diye konuştu.
|