Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Genel Başkanı Hülya Şekerci, Millî Eğitim Bakanlığı’nın 13-17 Kasım tarihlerinde gerçekleştirdiği Eğitim Şûrâsı’nda ‘katsayı’ konusunda toplumsal mutabakat sağlandığını belirterek, “Hükümet artık bu mutabakatın gereği olarak katsayı uygulamasını tamamen kaldırıp sınav sistemini yeniden düzenlemeli, en azından her öğrencinin cevapladığı soru oranında puan alacağı ve istediği bölümü seçebileceği bir sistem getirmelidir” dedi.
Yaptığı yazılı açıklamayla şurayı değerlendiren Özgür-Der Başkanı Şekerci, yedi yıl aradan sonra yapılan Eğitim Şûrâsı’nda, yolsuzluk, şiddet ve ahlâksızlığın eğitimle ilgisinin gündeme bile alınmadığını, İslâmî kimlikleri sebebiyle eğitim haklarından mahrum bırakılan on binlerce gencin durumunun ise her zaman olduğu gibi görmezden gelindiğini belirtti.
Şûrâ esnasında tarafların birbirlerini ‘siyasi’, ‘ideolojik’ suçlamalarda bulunduklarına dikkat çeken Şekerci şöyle devam etti: “Eğitim, bir ülkede yaşanan sorunları aşmanın en önemli araçlarındandır. Oysa Türkiye’de eğitim, resmî ideolojinin ihdas etmeye çalıştığı ‘insan tipi’ni üretmenin mekanizması olarak algılanıyor. Şûra’da sorunun temeli olan resmî ideolojinin bu dayatmacı zihniyeti hiç tartışılmadı” dedi.
İktidar yine geri adım attı
Özgür-Der Başkanı Şekerci, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla’ya karşı adeta bir linç kampanyasına dönüştürülen saldırıları ibretle izlediklerini belirterek, şöyle devam etti: “Atilla Yayla aleyhine yürütülen karalama ve saldırı furyası Türkiye’de düşüncenin nasıl bir resmî ideoloji kıskacında olduğunun somut bir göstergesi olmuştur. Özgürlük ve insan hakları vaadleriyle halktan yetki ve sorumluluk alan ‘iktidar’ partisi bu olayda da bilinen tutumunu sergilemiş ve düzenin hışmından korunma kaygısıyla geri adım atmıştır. Üniversite çürümüştür. YÖK dayatmacılığının şekillendirdiği üniversite anlayışının tipik bir örneği olan Gazi Üniversitesi Rektörlüğü Atilla Yayla’nın ders verme özgürlüğünü elinden alarak ‘kışla tipi eğitim’ felsefesine bağlılığını ilân etmiştir.”
SÖZDE SİVİLTOPLUM ÖRGÜTLERİ
DAYATMACILIĞA DESTEK OLUYOR
Beş gün süren toplantılarda en önemli gündem olan katsayı uygulamasına, Şûra Alt Komisyonu’nda 4’e karşı 66 oyla kaldırılması kararı çıkmasının bazı kesimlerce eleştirilmesi ve kısmen değiştirilmesi konusuna da değinen Şekerci, “17. Millî Eğitim Şûrâsı; ‘hak, adalet, özgürlük, bilimsellik’ gibi söylemleri sürekli dillendiren TÜSİAD, Eğitim-Sen, ÇYDD gibi sözde sivil toplum örgütlerinin çifte standardını bir kez daha göstermiştir. Gücünü halktan değil resmî ideolojiden alan bazı sendikalarla sermayedarların, dayatmacı politikaların sürdürülmesi hususunda kendi kutsallarını çiğnemekten de geri durmamaktadırlar. ‘Bilimsel ve akademik’ yaklaşım maskesiyle dayatmacılığın, zorbalığın sürdürülmesine destek olmaktadırlar” açıklamasında bulundu.
|