Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, İstanbul’da yapılan 15. Kalite Kongresinin özel oturumundaki konuşmasında, “Kıbrıs konusunda âdil yaklaşım gerçekleşirse, o zaman sorunun ortadan kalkacağını düşünüyorum’’ dedi. Kuzey Kıbrıs’ın, yapılan referandumda tavrını ortaya koyduğunu belirten Schröder, Rum kesiminin 2004 yılında AB’ye alındığını, Kuzey Kıbrıs’ın ise pozitif yaklaşımına rağmen dışarda kaldığını hatırlattı.
Almanya Eski Başbakanı Gerhard Schröder, ‘’Kıbrıs konusunda adil yaklaşım gerçekleşirse, o zaman Kıbrıs sorununun ortadan kalkacağını düşünüyorum’’ dedi.
Schröder, 15’inci Kalite Kongresinin özel oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin AB ile olan ilişkilerine değinerek, ‘’Tabii ki 40 senelik bir söz verme gibi laflar edebiliriz’’ dedi.
Türkiye’nin kültürel ve stratejik boyutu değerlendirildiği zaman Avrupa ve Asya’nın bir dikiş noktasında olduğunu dile getiren Schröder, şöyle devam etti:
‘’Dolayısıyla bölgede olacak bütün sorunları çözecek siyasi ve ekonomik bir durumdadır. Türkiye dini, sosyal kültürel açıdan değerlendirildiği zaman İran’a, Irak’a ve Afganistan’a kadar siyasi bir istikrar yansıtmaktadır. Bence Avrupa için bütün bunlar büyük bir değer anlamına geliyor. Burada bir çelişki yok. Bir yerde aydınlanmış modern bir toplum var, diğer yanda İslam dinini kabul etmiş ülkeler var. Türkiye kendi bölgesindeki komşu ülkelerine bir öncü, örnek olabilir. Dolayısıyla Türkiye, AB ile müzakerelerinde AB tarafından desteklenmelidir. AB’nin kendi menfaati de burada yatmaktadır.’’
Schröder, Kıbrıs konusunda ise, adil yaklaşım gerçekleşmesi halinde o zaman sorunun ortadan kalkacağını düşündüğünü söyledi. Kuzey Kıbrıs’ın, yapılan referandumda tavrını ortaya koyduğunu belirten Schröder, Rum kesiminin 2004 yılında AB’ye alındığını, Kuzey Kıbrıs’ın pozitif yaklaşımına rağmen dışarda kaldığını söyledi. ‘’Bütün bu çalışmaların yanlışlığını burada tartışmak istemiyorum’’ diyen Schröder, 1997 yılında da iki tarafın birleştirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını anlattı.
Gerhard Schröder, ‘’Türkçe konuşan Kıbrıslılar ve Türkiye, günümüzde olduğu gibi olumlu yaklaşımlarına rağmen cezalandırıldı. Türkiye haklı olarak müzakerelerde adalet istemektedir’’ diye konuştu.
|