Aylık gençlik dergisi Genç Yaklaşım, Kasım sayısını, dünya barışına katkı, dinsizlik ve ahlâksızlık akımlarına karşı işbirliği ve “Dinde zorlama yoktur” âyetinin bir gereği olarak inandığı “diyalog” konusuna ayırmış.
Karikatür krizi henüz unutulmaya başlamıştı ki, Papa 16. Benedict’in İslâmı şiddet dini gibi gösteren “alıntı”sı ile Müslüman-Hıristiyan ilişkileri yeniden gündeme geldi. Papa’nın konuşması, diyaloğ karşıtlarını güçlendirirken, diyalogu savunanlar, “Papa’ya rağmen diyalog” görüşünde.
Ülkemizde ise, diyalog karşıtları, -dinî argümanlar kullansalar bile- genellikle “ulusalcı” bir bakış açısıyla meseleye yaklaşıyorlar. Hıristiyan dünyasıyla yakınlaşmayı, “Hıristiyanlaşma”, “bölünme” ve bağımsızlığın kaybedilmesi gibi bir dizi komplo teorisiyle açıklayan bu gruplar, diyoğu “ihanet” olarak nitelendiriyorlar.
Aylık gençlik dergisi Genç Yaklaşım da, Kasım sayısını, dünya barışına katkı, dinsizlik ve ahlâksızlık akımlarına karşı işbirliği ve “Dinde zorlama yoktur” âyetinin bir gereği olarak inandığı “diyalog” konusuna ayırmış.
Prof. Dr. İ. Latif Hacınebioğlu, “diyalog” kavramından yola çıkarak, “Diyalog bir kültürdür, bir anlayıştır; gerçekleştirilmesi gereken özel bir çabadır. Diyalogta esas alınacak tavır ve tutumlar insanî temel ölçüler üzerine kurularak inşa edilir” diyor.
Hasan Güneş, diyalog ve tebliğ ilişkisini ele alıyor ve diyalogtan korkulmaması gerektiğine işaret ediyor: “İçe kapanmanın, diyaloğu kesmenin, araya duvarlar çekmenin ve gerilimi artırmanın işe yaramadığını görmek için ortaçağ Avrupa’sına ve Sovyetlere bakmak yeterlidir.”
Mehmet Ali Kaya, diyaloğun tarihini gözler önüne sererken, Mustafa Özcan da Hıristiyanlığın ve İslâmın yayılmasını karşılaştırıyor.
Veli Sırım, Papa 16. Benedict’in malûm konuşmasından yola çıkarak, “Hıristiyan dünyasını bu noktaya getiren gelişme veya gelişmeler ne olmuştu?” sorusuna cevap arıyor.
Zeynep Güvenç’in, Aylin Sucu ile yaptığı röportajı da okuyabilirsiniz bu sayıda. İslâmı ABD’de yeniden keş-
feden Sucu, bu ülkedeki İslamî gelişmeleri aktarıyor.
Mustafa Oğuz, tüm gençleri ilgilendiren bir soruya cevap arıyor: “İş’te gençler ne kadar mutlu?”
|