|
|
|
Hepimiz aynı Allah’a inanıyoruz |
Aylık gençlik dergisi Genç Yaklaşım, Kasım sayısını, dünya barışına katkı, dinsizlik ve ahlâksızlık akımlarına karşı işbirliği ve “Dinde zorlama yoktur” âyetinin bir gereği olarak inandığı “diyalog” konusuna ayırmış.
Karikatür krizi henüz unutulmaya başlamıştı ki, Papa 16. Benedict’in İslâmı şiddet dini gibi gösteren “alıntı”sı ile Müslüman-Hıristiyan ilişkileri yeniden gündeme geldi. Papa’nın konuşması, diyaloğ karşıtlarını güçlendirirken, diyalogu savunanlar, “Papa’ya rağmen diyalog” görüşünde.
Ülkemizde ise, diyalog karşıtları, -dinî argümanlar kullansalar bile- genellikle “ulusalcı” bir bakış açısıyla meseleye yaklaşıyorlar. Hıristiyan dünyasıyla yakınlaşmayı, “Hıristiyanlaşma”, “bölünme” ve bağımsızlığın kaybedilmesi gibi bir dizi komplo teorisiyle açıklayan bu gruplar, diyoğu “ihanet” olarak nitelendiriyorlar.
Aylık gençlik dergisi Genç Yaklaşım da, Kasım sayısını, dünya barışına katkı, dinsizlik ve ahlâksızlık akımlarına karşı işbirliği ve “Dinde zorlama yoktur” âyetinin bir gereği olarak inandığı “diyalog” konusuna ayırmış.
Prof. Dr. İ. Latif Hacınebioğlu, “diyalog” kavramından yola çıkarak, “Diyalog bir kültürdür, bir anlayıştır; gerçekleştirilmesi gereken özel bir çabadır. Diyalogta esas alınacak tavır ve tutumlar insanî temel ölçüler üzerine kurularak inşa edilir” diyor.
Hasan Güneş, diyalog ve tebliğ ilişkisini ele alıyor ve diyalogtan korkulmaması gerektiğine işaret ediyor: “İçe kapanmanın, diyaloğu kesmenin, araya duvarlar çekmenin ve gerilimi artırmanın işe yaramadığını görmek için ortaçağ Avrupa’sına ve Sovyetlere bakmak yeterlidir.”
Mehmet Ali Kaya, diyaloğun tarihini gözler önüne sererken, Mustafa Özcan da Hıristiyanlığın ve İslâmın yayılmasını karşılaştırıyor.
Veli Sırım, Papa 16. Benedict’in malûm konuşmasından yola çıkarak, “Hıristiyan dünyasını bu noktaya getiren gelişme veya gelişmeler ne olmuştu?” sorusuna cevap arıyor.
Zeynep Güvenç’in, Aylin Sucu ile yaptığı röportajı da okuyabilirsiniz bu sayıda. İslâmı ABD’de yeniden keş-
feden Sucu, bu ülkedeki İslamî gelişmeleri aktarıyor.
Mustafa Oğuz, tüm gençleri ilgilendiren bir soruya cevap arıyor: “İş’te gençler ne kadar mutlu?”
|
06.11.2006
|
|
|
Hasankeyf için sorumluluğa dâvet |
Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi Dönem Sözcüsü Ercan Ayboğa, başta Kültür Bakanlığı olmak üzere tarihî varlıkları korumakla görevli tüm kurum ve kuruluşları sorumluluğa dâvet etti.
72 kuruluştan oluşan Girişim’in Dönem Sözcüsü Ayboğa, Kültür ve Turizm Bakanı Koç’un “Hasankeyf’in tarihî değeri kalmamıştır” sözlerini kaygıyla izlediklerini belirtti.
Hasankeyf Kazı Kurulu Başkanı Abdulselam Uluçam’ın “Hasankeyf koruma altına alınmazsa, baraj yapılmasa bile 10 yıl içerisinde tarihî değeri kalmayacaktır” şeklinde açıklama yaptığına dikkat çeken Ayboğa, yasalara göre Hasankeyf gibi tarihî değerlerin korunmasının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görevi olduğunu hatırlattı.
Ayboğa, “Eğer koruyacak bir değer kalmamışsa bu değerlerin tesbit edilip koruma altına alınmamasında da bu bakanlık ve önceki Kültür ve Turizm Bakanlıkları sorumludur. Dolayısıyla yasal suç işlemişlerdir ve işlemeye devam etmektedirler” dedi.
“Tarihî değerlerin olmadığına dair nasıl bir çalışma yapmışlardır” diye soran Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi Dönem Sözcüsü Ayboğa, “Yoksa yakın tarihte yapılması düşünülen ve balon uçurtmalarıyla temel atma töreni yapılan Ilısu barajına karşı kamuoyunda oluşan tepkileri bu şekilde mi dağıtmaya çalışmaktadırlar” diye konuştu.
|
06.11.2006
|
|
|
“Anka Kuşu”nun çekimleri bitmek üzere |
Türkiye’nin ilk bilimkurgu filmi olan ve beyin naklini anlatan ‘Kavanozdaki Adam’ın yönetmeni Mesut Uçakan, 2004’te çekeceğini duyurduğu filmi ‘Anka Kuşu’nu iki yıllık gecikmenin ardından tamamlamak üzere.
Wachowski Kardeşler’in ‘Matrix’ üçlemesinin paralelinde bir öyküsü olan ‘Anka Kuşu’nun çekimlerinde beş hafta geride kaldı. Cemaat tartışmalarının da aralarında olduğu Türkiye’nin yakın dönemindeki politik olaylar üzerine son derece çarpıcı bir şekilde eğilen ve sıra dışı konusuyla dikkat çeken filmin çekimlerinin büyük bölümü adeta basından gizlenerek Bolu’da tamamlandı.
Robert Zemeckis’in 1997’de çektiği ‘Contackt / Mesaj’ filmi ile Wachowski Kardeşler’in ‘Matrix’ üçlemesinin paralelinde bir öyküsü olan film, çektiği filmlerle pek çok önemli festivalden ödüller almış genç bir yönetmenin, yaratılışı kavrama sancısı üzerine kurulu. Çocuk yaşta ailesini kaybedip İstanbul’da yaşamaya başlayan Selman, kasabayı terk ettiğinden beri kendisinden haber alamadığı çocukluk aşkı Merve’nin acısını sinemaya sığınarak dindirmeye çalışır. Daha bir iki film çekmesine rağmen pek çok ödüle ulaşan genç yönetmen buna rağmen mutlu değildir. Çocukluğunda yetiştiği kültürle içinde yaşadığı metropolün acımasız kültürü arasındaki derin çelişki karşısında karanlık bir dehlizin içine sıkışıp kalan Selman, içine bir türlü sinmeyen bu hayatı sorgulamakta, giderek büyük bir şizofreninin içine sürüklenmektedir. Bu durumdan kurtulmanın yolunu hatıralarında arayan Selman, çocukken babasının içinde ‘anka kuşu’ var diyerek saklaması için verdiği küçük kutunun gizeminin peşinden çocukluk kasabasına gider. Kasabada filmin ‘Morpheus’u Emin Efendi’yi bulan Selman, yaşadığı dünyanın gerçek ‘mimar’ına ulaşmak için ucu bucağı olmayan bir yolculuğa çıkar…
|
06.11.2006
|
|
|
Kaş’ının üstünde edebiyat var |
Kaş Kitap Şenliği, bu yıl ‘’Oryantalizmden Küreselleşmeye: Kültürel Mirasımız ve Edebiyatımız’’ ana temasıyla 13 Kasımda başlayacak.
Kaş’ta yaşayan edebiyat tutkunları ve Eğitim-Sen Kaş Temsilciliği işbirliğiyle, köy çocuklarını yazar ve san'atçılarla buluşturmak amacıyla 6 yıl önce başlatılan ve giderek kültür ve edebiyat şölenine dönüşen Kaş Kitap Şenliği, 13-19 Kasım tarihleri arasında yapılacak.
Aziz Çelik ve Yüksel Işık’ın konuşmacı olarak katılacağı ‘’Sendikal Hareketin Krizi ve Çıkış Yolları’’ başlıklı söyleşinin de yer alacağı şenlikte, sendikacılığın güncel sorunları tartışılacak.
Aralarında Adnan Özyalçıner, Sennur Sezer, Cemil Kavukçu, Turgay Fişekçi, Ünal Ersözlü, Turhan Günay, Prof. Dr. Anıl Çeçen, Doç. Dr. Emin Gürses, Hidayet Karakuş, Ahmet Yıldız, Gürkan Hacır, Tayfun Er, Prof. Dr. Sencer Şahin, Ahmet Önel, Savaş Ünlü, Giray Ercenk, Aziz Çelik, Yüksel Işık, Şükrü Erbaş, Sezai Sarıoğlu gibi yazar, çizer ve bilim insanlarının bulunduğu katılımcılar, bir hafta boyunca değişik faaliyetlerle Kaşlı okurlarla buluşacaklar.
Kitap stantlarının kurulacağı, panel, söyleşi ve konferans ve imza günlerinin düzenleneceği, şiir dinletisi, karikatür-grafik sergileri, belgesel-kısa film gösterimi gibi faaliyetlerin yer alacağı şenlikte, tiyatro san'atçısı Ulvi Alacakaptan’ın ‘’Ulvimtrak’’ adlı tek kişilik gösterisi ve İstanbul Hayal Tiyatrosundan Karagöz ustası Cengiz Samsun’un çocuklar ve yetişkinler için hazırladığı gölge oyunu örnekleri de izleyiciyle buluşacak.
Ayrıca tarihî, kültürel ve tabiî dokusuyla önemli yer tutan Kaş ve çevresinde son 5 yıldır hızla artan tahribatın da tartışılacağı panel ve söyleşiler düzenlenecek.
|
06.11.2006
|
|
|
Dergilerimiz Kiler’de |
Genç Yaklaşım, Bizim Aile ve Can Kardeş, Türkiye çapındaki tüm Kiler mağazalarında satışa sunuldu. Bu dergilere abone olmayan ya da abone olup da, derginin adresine gelmesini bekleyemeyen okuyucular, kendilerine en yakın Kiler’e gidip dergilerini alabilecekler.
Yeni Asya Tanıtım ve Pazarlama Müdürü Recep Taşçı’nın verdiği bilgiye göre, Yeni Asya Dergiler Grubu, televizyon, radyo ve gazete reklâmlarıyla destekli yeni bir kampanya başlattı. Genç Yaklaşım, Bizim Aile ve Can Kardeş ülke çapındaki Kiler Hiper Marketler Zinciri’nde satılmaya başladı. Dergiler, bu mağazaların özel standında sergilenirken, Kiler’in tanıtım kataloglarında da yer verilecek.
|
06.11.2006
|
|
|
|