Alman Marshall Fonu adlı Amerikan düşünce kuruluşunun Türkiye Direktörü Suat Kınıklıoğlu, bundan sonraki süreçte Fransa Meclisinin kararının Senatoya gideceğini hatırlatarak, ‘’Bizim aldığımız izlenim kararın Senatodan geçmeyeceği yönünde’’ dedi.
Kınıklıoğlu, Fransa Meclisinin sözde Ermeni soykırımının “inkârını” suç sayan yasa teklifini onaylamasını eleştirdiği makalesine Fransa’dan sert tepkiler aldığını söyledi.
Kınıklıoğlu, 20 Ekim 2006 tarihli International Herald Tribune gazetesinde yer alan, ‘’Kendi İşine Bak Fransa’’ başlıklı makalesinde, Fransa’nın Ruanda’ya ve Cezayir’e yaptıklarını kastederek, ‘’Fransa, kendi soykırım geçmişiyle yüzleşmeli’’ ifadesini kullanmasının bu sert tepkilere sebep olduğunu belirtti.
Türkiye’den ise makalesine olumlu tepkiler aldığını belirten Kınıklıoğlu, ‘’Türkiye’den teşvik edici, yerinde ve ‘İyi ki yazdınız’ türünden tepkiler aldım’’ dedi. Makalesinde Fransa Meclisinin kararını ‘’münasebetsizlik’’ olarak niteleyen Kınıklıoğlu, Ermeni meselesinin Fransa’da iç politika malzemesi yapıldığına işaret etti. Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce bu ülkede yaşayan Ermeni diasporasının sözde soykırımla ilgili baskıyı artırdığını ifade eden Kınıklıoğlu, ‘’Ermeni diasporası bu tür dönemlerde parlamenterlerin etkilere açık olduklarını bildikleri için bu zaafı çok iyi kullanıyorlar’’ diye konuştu.
Dünya kamuoyu gözünde Fransa Meclisinde bu kararın kabul edilmesinin önemine dikkati çeken Kınıklıoğlu, ‘’Ermeni lobisindeki birçok kişi de bu kanunun hayata geçmesini beklemiyor, önemli olan kanunun parlamentoda kabul edilmesiydi’’ diye konuştu. Kınıklıoğlu, Fransız parlamentosunun 550 parlamenterden oluştuğunu, ancak kararı 104 parlamenterin aldığını hatırlatarak, ‘’Dünya kamuoyu bunu bilmiyor’’
dedi. Suat Kınıklıoğlu, bu kararın, Türkiye’nin AB üyeliğine Fransa’da olumsuz bakılan bir ortamda gündeme geldiğine dikkati çekerek, ‘’Türkiye’nin AB üyeliği Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin başlıca konularından biri’’ dedi.
|