Son dört yılda Diyanet İşleri Başkanlığından, 1850 personelin diğer kurumlara yatay geçiş yaptığını söyleyen Devlet Bakanı Mehmet Aydın, bunun sebeplerinden birinin de “medyada imam imajını iyice olumsuzlayan tutum ve yayınların görevliler üzerinde ağır bir baskı oluşturması ve kurumdan ayrılma isteğini körüklemesi” olduğunu açıkladı.
Aydın, CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu’nun soru önergesine verdiği cevapta, Türkiye’de kadrosu bulunduğu halde 5 bin 901 camide imam-hatip bulunmadığını bildirdi. 9 bin 822 caminin de kadrosunun olmadığını ifade eden Bakan Aydın, imam-hatip kadrosundayken diğer kurumlara 2005 yılında 283, bu yıl ise 17 personelin naklen atandığını kaydetti. Aydın, son 4 yılda ise diğer kurumlara giden personel sayısının bin 850’ye ulaştığını belirtti.
Personelin maaş ve özlük haklarının diğer kurumlara göre düşük olması ve kadroların genelde köylerde bulunmasının da naklen geçiş için sebep oluşturduğunu kaydeden Aydın, ‘’Naklen tayin isteğinin bir başka nedeni de medyada imam imajını iyice olumsuzlayan tutum ve yayınların görevlilerimiz üzerinde ağır bir baskı oluşturması ve kurumdan ayrılma isteğini körüklemesidir’’ dedi.
“ÇOĞUNLUĞUNU, MEB’E
GEÇENLER OLUŞTURUYOR”
Bakan Aydın, Diyanetten ayrılanların büyük çoğunluğunu, Milli Eğitim Bakanlığına Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmeni olarak geçenler, kariyerleri veya meslekleriyle ilgili bir göreve atananlar, sağlık sebebiyle ayrılanlar ve mahkeme kararıyla onay verilenlerin oluşturduğunu ifade etti.
Diyanet İşleri Başkanlığına 1990’dan itibaren hiç kadro tahsis edilmemesi sebebiyle kadro ihtiyacının her geçen gün arttığını belirten Aydın, şöyle devam etti: ‘’Camilerin tamamına kadro tahsis edilmemesi sonucu, zaman zaman liyakatsiz ve işin ehli olmayan kişiler tarafından cami hizmetlerinin yürütüldüğü görülmekte ve bunların denetimleri de mümkün olmamaktadır. Başkanlığın imam-hatip, müezzin-kayyım, Kur’ân Kursu öğreticisi, vaiz ve diğer bazı unvanlarda 20 bin kadroya ihtiyacı bulunmaktadır.’’
|