2007 bütçesini vergi, faiz ve seçim rüşveti olarak değerlendiren ekonomist Mustafa Sönmez, “Maaş artışları ve tarım destekleme ödeneklerinin içinde olduğu cari transferlerdeki artışlar hükümetin seçim şekerleri olarak bütçede yerini alıyor. Bakalım seçmeni tavlamaya yetecek mi? Ama bu harcamaların enflasyon hedefiyle tutarlı olmadığı aşikâr” dedi.
Sönmez, bianet.org’taki yazısında şunları kaydetti:
“Bütçeler, hükümetlerin, izleyecekleri rotalar hakkında bilgi veren dökümanlar oldukları için önem taşırlar. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bu hafta gönderilen 2007 bütçesinin öngörülerine bakarak AKP iktidarının nasıl bir yıl tasarladığı anlaşılabilir.
2007 bütçesinin öngörülerini, temmuzda, yani Mayıs-Haziran “dalgalanması”nın (isteyen bunu 3. sıcak para krizi diye de okuyabilir) ardından açıklanan Orta Vadeli Mali Program’daki (OVMP) 2007 bütçesi ve 2006 bütçe rakamları ile karşılaştırıldığında, ekonomik rotadaki sapmalar, yeni niyetler de ortaya çıkıyor.
2007 bütçesinin önemli bir mesajı, yatırımcı bütçe özelliğinde olmaması. Kamu altyapı yatırımları ve hizmetler tel tel dökülürken IMF’nin fren telkinleriyle kamuda hemen küçülmeye gidiliyor. Bunun için de önce yatırım niyetleri askıya alınıyor.
2007’de mal ve hizmet alımları ve yatırım (sermaye giderleri) harcamalarının 2006 bütçesinin altında kalması öngörülüyor. Yani, önümüzdeki yıl Hükümet, temmuzda açıkladığı yatırımları bile yapmayacak.
Temmuz’da açıklanan OVMP’de 2007 yılında yüzde 7 büyüme, yüzde 4 de TÜFE artışı olacağı varsayılıyordu. Meclise gönderilen yeni bütçede ise enflasyon hedefinin yüzde 4’te tutulması, buna karşılık, büyümenin yüzde 5 civarına çekilmesi öngörülüyor.
Bu, ekonomik ısınmayı azaltma, dolayısıyla cari açığı daraltma niyetleri de taşıyor. Gelin görün ki, 2007 seçim yılı. IMF hedeflerine uymak hükümet için bir zorunluluk görünse de, AKP, ikinci bir iktidar dönemi için IMF’den(dolayısıyla ABD’den) hoşgörü ve destek bekleyecek.
Bu nedenle de büyümedeki hedef küçültmeye ve seçime duyarlı harcamaların geçen yılın altına çekilmesine rağmen, faiz dışı harcama artışının temmuzda öngörülen yüzde 14’ü aşarak yüzde 18.7 olması, seçimlerin dikkate alınarak bazı elma şekerlerinin dağıtılacağının işaretlerini veriyor.
Gerek maaş ödemelerindeki artışlar gerek tarım destekleme ödeneklerinin içinde olduğu cari transferlerdeki artışlar hükümetin seçim şekerleri olarak bütçede yerini alıyor. Bakalım seçmeni tavlamaya yetecek mi? Ama, bu harcamaların enflasyon hedefiyle tutarlı olmadığı aşikar.”
|