Uzmanlar, alkol bağımlılarının Ramazan ayında kendiliğinden içkiyi bıraktığını ancak bir ay sonra, “Bir kadehten bir şey olmaz” anlayışıyla yeniden başladıklarını bildiriyor.
Denizli Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Hüsnü Menteşeoğlu, Ramazan’da inançları gereği alkol almayı bırakan kişilerin tekrar başlamamasını öğütledi.
Yüksek ya da düşük miktarda alkol alan vatandaşların büyük çoğunluğunun Ramazan’da ara verdiğini belirten Dr. Menteşeoğlu, “Bunun sebebi, Ramazan’da dinî duyguların kuvvetli yaşanmasıdır. Her türlü tedaviye rağmen alkolü bırakamayan bağımlı hastalarımızın, Ramazan’ın başında alkolü kendiliğinden bırakması ilginçtir. Ramazan’ın bitiminde tekrar başlamaları ise başa dönmelerine sebep olmaktadır.” dedi.
Alkol bağımlılarının genellikle, “Bir kadehten bir şey olmaz” diyerek Ramazan’dan sonra tekrar içmeye başladıklarını vurgulayan Menteşeoğlu, “Bu kendini kandırmadır, çünkü alkol bağımlılığında, ‘Bir kadeh çok fazladır, bin kadeh çok azdır” ilkesi geçerlidir. Alkol bağımlısı bir kadeh içtiğinde beyindeki sinir hücreleri harekete geçer ve beynin tamamı daha fazla alkol isteğiyle dolar. Bu noktadan sonra kişinin durması mümkün değildir. Ramazan vesilesiyle hazır bırakmışken bir daha alınmaması sayesinde bağımlılar alkolden kurtulabilir” şeklinde konuştu. Menteşeoğlu, bağımlı olan ya da yüksek miktarda alkol alan kişilerin, kendini Ramazan bitiminde alkol almamaya şartlandırması gerektiğini ifade ederek, “Alkolü bırakmaya ve tekrar başlamamaya yarayan çeşitli ilaçlar vardır. Bunlar rahat uyumayı sağlar, alkolden iğrendirir, morali düzeltir ve karaciğeri destekler.” dedi.
ALKOL BAĞIMLILIĞINI NASIL BIRAKIRSINIZ?
Dr. Hüsnü Menteşeoğlu, bağımlıların Ramazandan sonra tekrar alkole başlamaması için şu tavsiyelerde bulundu: “Kendinizle, ailenizle ve sosyal çevrenizle barışık olmaya çalışın. İçki alışkanlığı olan kişilerden ve içki içilen yerlerden uzak durun. Kendinize içki içmeyen yeni arkadaşlar bulun. Yeni hobiler edinin. Düzenli egzersiz yapmaya çalışın. Alkol bağımlısı olduğunuzu kabul edin ama alkolizmi yenebileceğinize inanın. Alkolü bırakabileceğine inanmayan kişi bırakamaz, inanan ise bırakır. Ruhi problemlenizi çözümleyin. Alıngan olmayın, öfkeli davranmayın. Kendine acıma duygusunu yenin, kendinize güvenin. Alkole karşı güçsüz olduğunuzu ve sizin alkolü değil, alkolün sizi kontrol ettiğini kabul edin.”
|