AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı, Türkiye’nin Aralık ayındaki AB Konseyi toplantısından önce limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açmaması halinde büyük bir krizin ortaya çıkacağını sanmadığını söyledi.
Kretschmer, BBC Türkçe servisine verdiği demeçte, Kıbrıs konusunda, AB Konseyi’nin Aralıktaki toplantısından önce Türkiye’nin limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açmasını sağlayabilecek bir çözüm için aktif şekilde çaba harcandığını belirtti. CNN Türk’ün haberine göre böyle bir çözümün tüm tarafların çıkarına olduğunu vurgulayan Kretschmer, “ummuyoruz, ama o zamana kadar böyle bir çözüm bulunmasa bile çok büyük bir kriz olacağı gibi bir karamsarlık içinde değilim” diye konuştu.
‘Türkiye’nin üyelik sürecini durdurmanın ne Ankara’nın, ne de AB’nin yararına olacağını’ ifade eden Kretschmer, Türkiye’nin limanlarını açmaması durumunda, AB’nin vereceği tepkinin farklı şekillerde olabileceğine işaret etti. Kretschmer, “böyle bir durumda üyelik sürecinin tamamen ya da uzun bir süre askıya alınmamasını umuyorum. Çünkü bu süreç, hem Türkiye’nin, hem de Avrupa Birliği’nin yararına...” ifadesini kullandı.
Kretschmer, Türkiye’de ordu-hükümet ilişkileri ve askerin siyasi hayattaki rolüyle ilgili olarak da, her şeyin bir anda değişmesini beklemediklerini söyledi. Türkiye’nin AB üyeliğine kadar demokrasinin bir gereği olarak sivil otoritenin askerin üzerinde olmasını sağlaması gerektiğini kaydeden Kretschmer, bunun siyasî kriterlerin önemli bir şartı ve Türkiye’yi, ‘askerin diğer Avrupa ülkelerindeki gibi bir role sahip olduğu gerçek bir demokrasiye’ dönüştürmenin şartı olduğunu kaydetti.
|