Başörtüsü takan ve Almanya’ya uyum sağlamış sayısız Müslüman kadının olduğunu vurgulayan Sol Parti Federal Milletvekili Sevim Dağdelen, “Bu ülkede başörtüsü takmayan ve fırsat eşitliği tanınmadığı için toplumsal yaşamın dışına itilmiş sayısız göçmen kadın da var. Bu yüzden uyum tartışmalarının başörtü ekseninde yapılması hiçbir fayda getirmez. Kadınların uyumunda başörtüsünü kıstas olarak görenler, erkeklerde neyi kıstas kabul edecek? Saçlarını, sakallarını mı kestirecekler?” dedi.
Almanya’da Yeşiller Partisi’nin Türk kökenli Federal Milletvekili Ekin Deligöz’ün Müslüman kadınlara başörtülerini çıkarma çağrısında bulunmasının ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Milletvekili Lale Akgün ile Hür Demokrat Parti (FDP) üyesi Mehmet Daimagüler’in başörtüsüne yönelik görüşlerinin yankıları sürüyor.
Başörtüsünün entegrasyona engel teşkil ettiği ve İslâmiyet’in bir gereği olmadığı şeklinde Bild am Sonntag Gazetesi’nde çıkan haber ve görüşlere Türk çatı örgütlerinden de tepki yağıyor. Konu hakkında açıklamada bulunan Hürriyetçi Türk-Alman Dostluk Dernekleri Federasyonu (Hür-Türk) Genel Başkanı Hasan Tekin, ‘başörtünüzü çıkarın’ şeklindeki çağrıyı antidemokratik bulduğunu söyleyerek, “Demokratik bir ülkede böyle bir şey yapılması düşünülemez. Bu hareket, insan haklarına ve demokrasiye aykırıdır. Ancak diktatörlükle yönetilen ülkelerde bunlar yapılabilir. Almanya gibi bir ülkede böyle davranılması çok üzücü” diye konuştu. Her insanın kendi hayatına istikamet verme hakkı olduğunu bildiren Tekin, “Bir başkasının bunu yapması doğru değil” dedi. CDU’nun kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) son kongresinde ‘Almanya İslâmlaşıyor’ şeklinde bir görüşün ortaya atıldığını hatırlatan Tekin, “Hemen akabinde başörtüsü konusu gündeme taşındı. Bunlar maksatlı yapılıyor. Müslümanlar’ın Alman toplumuna uyumunu engelleyen de bu politikacıların talihsiz açıklamalarıdır. İnsanların kaynaşması isteniyorsa, bu şekilde insanları hedef gösterecek açıklamalardan kaçınmak gerekir” diye konuştu.
Avrupa Türk-İslâm Birliği (ATİB) Genel Başkanı Fikret Ekin ise, “İnsanlara ‘başörtüsünü çıkarın, şu şekilde giyinin’ demenin demokrasiyle bağdaşan hiçbir tarafı yok. Dinî bir konuyu, uyuma engel göstermek insan haklarına da aykırıdır. Bu, normal insanların yapacağı bir şey değil. İslâma hakaret edenlerin prim yaptığı bir dünyada yaşıyoruz. Bunun için anormal çıkışlar yapıyorlar” dedi. İlgi sahası din olmayanların başörtüsü konusunda ‘ahkam kesemeyeceklerini’ dile getiren Ekin, “Bazıları başörtüsünü bez parçası olarak görüyor. Don da bir bez parçasıdır, o zaman kimse don da giymesin! Siyaset üretemeyenler, çıktıkları sahada başarılı olamayanlar, Türkler’in sorunlarını çözemeyenler, son çare olarak İslâma ve Türkler’e çatarak prim toplamaya çalışıyor. Bu siyasetçilerin asıl sahası, göçmenlerin gasp edilen haklarını savunmak olmalıdır. Din ve vicdan özgürlüğü, hızla artan ayrımcılık, okullarda yasaklanan anadil derslerinin üzerine gitsinler” ifadelerini kullandı.
|