DYP Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Nedim Bilgiç, Anayasa’nın 67. maddesindeki ‘’temsilde adalet’’ hükmünün işlemesi için seçimde ‘’tercihli sistem’’ uygulanması gerektiği kaydetti.
Bilgiç, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, seçimle ilgili konuları değerlendirerek, görüşlerini dile getirdi. Bilgiç, şöyle konuştu: “Bir tercihli sistem, bir de Türkiye milletvekilliği getirerek, en azından her düşüncenin, her fikrin Meclis’te temsil edilebilmesini sağlamak gerekir. Her parti aldığı oy kadar Meclis’e milletvekili sokmalıdır. Türkiye milletvekilliği getirmek için de eğer anayasal açıdan sıkıntı varsa onlar da giderilmelidir.’’
Tercihli sistemin 1991 yılında uygulandığını ve başarıya ulaşıldığını kaydeden Bilgiç, bu sistemle hem seçmenin kendi istediği kişiye oy vermiş olacağını, hem de ‘’lider sultasının yıkılacağını’’ söyledi. Partiye kayıtların da ilçe seçim kurulları aracılığıyla yapılmasının zorunlu olduğunu ifade eden Bilgiç, şunları söyledi: “Bugünkü hükümet bunlardan kaçmaktadır. Son yapılan değişiklikle seçim tarihini 4 Kasım ve seçimin başlangıç tarihini de 20 Temmuz olarak ilân etmiştir. Bu demektir ki Anayasa’nın 67. maddesinin son fıkrasındaki ‘seçim yasalarında yapılan değişiklikler yürürlük tarihinden bir yıl sonra uygulanır’ umdesini uygulama imkanı bugün için kalmamıştır. Fakat bu Meclis’in bu imkânı yeniden getirme gücü vardır. Anayasa’nın o maddesinde değişiklik yapmak suretiyle bir sefere mahsus ‘bu yıl içerisinde Seçim Yasası’nda yapılan değişiklikler uygulanabilir’ umdesini getirme imkânı vardır. Biz milletvekili sayımızla ve bütün gücümüzle AKP hükümetine destek vereceğiz.’’
Bilgiç, AKP’nin gerek seçim beyannamesinde gerekse hükümet programında vaat ettiklerini yerine getirmediğini, Siyasi Partiler Yasası ile 2839 sayılı Seçim Yasası’nda vaat ettiği köklü değişiklikleri gerçekleştirmediğini savundu. Seçim Yasası’nda son yapılan değişikliklerin küçük değişiklikler olduğunu, bağımsız milletvekili seçilebilme şansının azaltıldığını savunan Bilgiç, Seçim Yasası’nda köklü değişiklikler yapılması gerektiğini kaydetti.
CUMHURBAŞKANINI YENİ MECLİS SEÇMELİ
“TBMM, seçimle yenilenmeli ve yeni irade ile yeni cumhurbaşkanını seçmelidir’’ diyen Bilgiç, bu meclisin 4 yılını doldurduğunu hatırlatarak, ‘’Eskimiş Meclis’in cumhurbaşkanı seçmemesi yönünde büyük bir eğilimi var. Cumhurbaşkanı seçiminden önce Meclis mutlaka yenilemelidir. TBMM seçimle yenilenmeli ve yeni irade ile cumhurbaşkanını seçmelidir’’ dedi.
Bilgiç, “temsilde adalet ilkesini içeren ve mümkün olduğu kadar milletin yüzde 50’sinden fazlasını temsil eden bir TBMM’nin seçeceği cumhurbaşkanını, kim olursa olsun bu milletin daha rahat kabul edeceğini’’ söyledi.
|