Doğa Derneği, Çevre ve Orman Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliğinin ortak çalışmasıyla ‘’Hedef Sıfır Yok Oluş’’ kampanyası kapsamında oluşturulan ‘’Doğa Fonu’’nda biriken parayla, ilk etapta Şanlıurfa’nın bozkırlarında sayıları 100’ün altına düşen yabani ceylanların kurtarılmasına çalışılacak.
Doğa Derneği Kampanyalar Koordinatörü Esra Başak, günümüzde canlı türleri neslinin, teknoloji çağından önceki dönemlere göre yaklaşık bin kat daha hızlı tükendiğini söyledi.
Bu yok oluşa, insanın, tabiî kaynakları geri dönüşü olmayan biçimde ve hızda tüketmesinin sebep olduğunu belirten Başak, canlı türleriyle birlikte, hayatın temel kaynakları olan su, hava ve toprağın kalite ve miktarının da büyük bir hızla azaldığını ifade etti. Başak, büyükşehirlerde musluklardan akan suyun artık içilememesi, organik ürünlerin en az iki katı fiyatla müşteri bulması ve her geçen gün biraz daha artan çevre vergisinin, bu olumsuz gelişmelerin habercileri olduğunu söyledi.
Tabiî hayat alanlarının ve canlı türlerinin yok oluşunu bugünden durdurmanın, ‘’yeryüzündeki hayatın ve insanlığın geleceğini koruma’’ anlamına geldiğini ifade eden Başak, ‘’Bu nedenle, Dünya Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’ni imzalayan ve AB üyesi olan tüm ülkeler, canlı türlerindeki yok oluşu 2010 yılına kadar durduracaklarını vaat etmiş durumda’’ dedi.
TABİİ MİRASIN KORUNMASI
Başak, Birleşmiş Milletler ve iş dünyasının Küresel İlkeler Sözleşmesi (Global Compact) adlı ortak girişiminde esas alınan 10 temel ilkenin üçünün, çevrenin akılcı kullanımı üzerinde odaklandığını ifade ederek, şöyle konuştu: ‘’Bu hedefe ulaşabilmek yalnızca hükümetlerle değil, tabiî kaynaklardan bire bir faydalanan özel kuruluşların ve tüketicilerin de harekete geçmesi ile mümkün. Diğer ülkelerdeki pek çok özel sektör kuruluşu gibi, Türkiye’de faaliyet gösteren kuruluşlar da tabiattan aldıklarını yerine koyabilmek ve ülkemizin tabiat mirasını gelecek nesillere aktarabilmek için sorumluluk almalı. Bu çaba, sadece sağlıklı bir çevrenin değil, aynı zamanda ülkemiz ekonomisinin de garantisi olacak.
Türkiye’nin Doğa Fonu’nun Hedefi ülkemizdeki canlı türlerinin kaybında 2010 yılına kadar (Sıfır Yok Oluşa) ulaşmak.’’
|