Peygamberimiz (asm), insanlara rehberlik etmenin önemini bir hadisle açıklamış ‘’İçlerinde günah işleyen adam bulunup da, onu önleyebilecekken önlemezlerse, Allah onlara ölümlerinden önce, onun yüzünden mutlaka bir ceza verir.’’
Toplumun bireyleri olarak, doğuyoruz, büyüyoruz, kendi imkânlarımızla ve çevremizin iyi veya kötü yönlendirmesiyle bir hayat belirlemeye çalışıyoruz. Beynimizde bazı doğrular ve yanlışlar oluşuyor. Hayat yolculuğunda yürürken bu doğrular ve yanlışlara göre hareket edip kararlar veriyoruz. Bazen bir yerde takılıp kalıyoruz, bazen hatalar yapıyoruz ve bizim doğrularımız yetmiyor bize. Etrafımızdaki insanların yönlendirmesi de kâfi gelmiyor. İçimizde bir şeyler var, dışarı çıkmak için bekleyen ama ne olduğunu bulamadığımız.
İşte Batıda “hayat koçu” adını alan, bizce hayat rehberi, burada devreye giriyor. Size sizin bile yardımcı olamadığınız, hayatın nereye gittiğini anlamlandıramadığınız yerde uzman biri size destek veriyor ve içinizdeki cevheri beraber ortaya çıkarıyorsunuz.
Bilge Konfüçyüs der ki:
“Eskiler, erdemin ışığıyla ortalığı aydınlatması için; önce devlet işlerini yoluna koyarlardı.
“Devlet işlerini yoluna koyabilmek için; önce ev işlerini yoluna koyarlardı.
“Ev işlerini yoluna koyabilmek için; Önce kendi kendilerine çeki düzen verirlerdi.
“Kendilerine çeki düzen verebilmek için; Önce düşüncelerini yoluna koyarlardı.
“Düşüncelerini yoluna koyabilmek içinse; önce bilgi eksikliklerini giderirlerdi.”
Siz de, Konfiçyüs’ün dediği gibi, önce kendi düşüncelerinizi yoluna koymaya ne dersiniz? Kendi paradigmanızı geliştirebilmek ve yeni ufuklara ulaşabilmek için bir uzmandan destek sağlayabilirsiniz. Hayat rehberi, size ne yapmanız gerektiği hakkında tekliflerde bulunur, bağlayıcı olmamakla beraber, seçenekler sunar, size yönünüzü belirlemenizde yardımcı olur. Birlikte bir denge oluşturarak, hayatınızı sizinle el ele şekillendirir. Amaç, danışanın, hedefi belirlemede, hayat rehberinin fikrine başvurması, onun desteğiyle sorunlarının üstesinden tek başına gelmeyi öğrenmesidir.
Gelişmiş ülkelerde hızla büyüyen bu hizmet sektörü, istenen performansa ve hayat tatminine ulaşmak için rehber ve danışan arasında kurulan planlı bir gelişim ilişkisidir.
Hayat rehberi; kişisel rehberlik, aile danışmanlığı, kurumsal danışmanlık ve rehberlik olarak isim alır.
Bireyin ailede kurmaya başladığı iletişim modeli; okul, iş ve sosyal çevresine taşınır. Bu açıdan aile danışmanlığı, bireyin gelecekteki hayatı adına çok önemlidir.
Kurumsal rehberliğin amacı, şirketlerde beyin fırtınası oluşturmak, kişilerin özel yeteneğini ortaya çıkarmak, takım olarak çalışma ruhunu geliştirmek, ilişkileri güçlendirmek, rahat huzurlu güvenilir bir iş ortamı sağlamak gibi sıralanabilir.
Bu gün tüm dünyanın faydalandığı böyle bir hizmetten haberdar olmak, yenilenmek gerekmektedir. Bizi zirveye taşıyacak, içimizdeki arayışa destek verecek, hayat okulunda başarı kapılarını beraber aralayacağımız, uzman güvenilir ellere ihtiyacımız var.
Sözümü yine sevgili Peygamberimizin (asm) bir sözüyle bitirmek istiyorum “İnsanlara iyiliği öğretip de, kendini unutan kişi, insanları aydınlatıp da kendini yakan mum gibidir.’’
|