Bağımsız milletvekili adaylarının birleşik oy pusulasında yer almasına ilişkin yasa teklifi, TBMM Anayasa Komisyonunda benimsendi.
Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, teklifin, Milletvekili Seçimi Kanununda değişiklik içerdiğini, bağımsız adayların birleşik oy pusulasında, siyasi partilerle birlikte yer almasını öngördüğünü söyledi. Kuzu, bağımsız adayların oy pusulalarının ayrı olmasının uygulamada sıkıntıya sebep olduğunu ifade etti.
Komisyonda daha sonra Milletvekili Seçimi Kanununda değişiklik içeren yasa teklifi hakkında bilgi veren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, bağımsız milletvekili adaylarının isimlerinin oy pusulasında yer almasına ilişkin düzenlemenin, ceza mevzuatına uyum öngören ve şu an Genel Kurul gündeminde bulunan uyum tasarısı içinde yer aldığını belirterek, işin aciliyeti sebebiyle konunun ayrı olarak gündeme getirildiği söyledi. CHP Adana Milletvekili Mehmet Ziya Yergök de düzenlemenin, seçimlerin düzen ve disiplin içinde yapılması açısından olumlu olduğunu söyledi.
CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı da düzenlemenin, bağımsızların seçilmesini zorlaştırıcı değil, kolaylaştırıcı olacağını söyledi. Bağımsız adayların ayrı oy pusulası hazırlamaları uygulamasına son verileceğini, böylece bağımsızların sırtından bir yükün kalkacağını ifade eden Araslı, düzenlemenin bir eşitsizliği ve karmaşayı ortadan kaldıracağını kaydetti.
Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkan Yardımcısı Gültekin Uysal, yaptığı açıklamada seçilme yaşının 25’e indirilmesi için yapılacak Anayasa değişikliğine, genç nüfusun hem yönetime hem de siyasete daha etkin katılabilmesi için açık destek verdiklerini bildirdi.
Uysal, şunları kaydetti:’’25 yaş girmek istediğimiz AB ülkeleri arasında en yüksek yaştır. Bunu sadece İtalya, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi uygulamaktadır. Aralarında Almanya, Hollanda ve Danimarka’nın bulunduğu 18 Avrupa ülkesinde seçilme yaşı 18; Avusturya’da 20; Belçika, İngiltere, İrlanda ve Lüksemburg’ta 21; Fransa’da ise 23’tür. Ama ne olursa olsun bugün gelinen nokta, 1982 Anayasası ile siyasetin dışına itilen, ancak 1995 yılında yapılan değişikliklerle 18 yaşında seçme hakkına kavuşan gençliğin yeniden siyasette sorumluluk alması bakımından çok önemlidir.’’
|