Sağlık Bakanlığı, hastaların beklemeden hizmet almaları için gerekli tedbirlerin alınmasını, doğru polikliniğe başvurmaları için Yönlendirme Hizmetleri uygulamasının başlatılmasını ve ayakta beklememeleri için koltuk bulundurulmasını istedi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar imzasıyla il sağlık müdürlüklerine gönderilen genelgede, sağlık hizmeti sunan kurumlarda iş akışlarının düzenlenerek hasta bekleme sürelerinin kısaltılmasında bilgi sistemlerinin kullanılmasının önemine işaret edildi. Bu konudaki beklenti, istek ve ihtiyaçların bilgi sistemleri tedarik edilirken mutlaka dikkate alınması gerektiği kaydedilen genelgede, ‘’Kurumlarımıza müracaat eden hastaların, hiçbir hizmet noktasında beklemeksizin hizmet almalarının sağlanması esastır’’ denildi.
Bunun için hasta kayıt ve kabul, poliklinik muayene, röntgen, laboratuvar ve diğer birimlerde yeterli sayıda bilgisayar terminali kurulması gerektiği belirtilen genelgede, yapılması gerekenlerle ilgili şunlara dikkat çekildi:’’Hastaların şikayetlerine göre doğru polikliniğe gidebilmeleri için Hasta Yönlendirme Hizmetleri uygulaması başlatılmalı, hastalar hangi branşta muayene olacağını bilerek hareket etmeli, hasta daha sonra kayıt ve kabul terminallerine gönderilmelidir.
Öncelikle altyapısı uygun olan kurumlarımızın her bir polikliniğinde kayıt ve kabul işlemlerinin yapılması esastır. Ancak, merkezi hasta kayıt ve kabul ünitelerinin olduğu kurumlarımızda; yeterli sayıda bilgisayar terminali ve eleman bulundurularak kayıt ve kabul işlemleri yapıldıktan sonra hasta, ilgili polikliniğe yönlendirilmeli ve her türlü tetkik ve röntgen istek girişleri, muayene olunan polikliniklerdeki bilgisayarlardan yapılmalı, hastalar bu işlemler için tekrar hasta kayıt ve kabul ünitelerine geri dönmemelidir.’’
Genelgede tetkik isteme, tetkik ve röntgen randevusu verme, sonuç değerlendirme gibi işlemlerin tümünün poliklinik odalarındaki bilgisayarlardan yapılması da istendi.
BEKLEME KOLTUKLARI KONULSUN
Altyapısı uygun kurumlarda gerekli görüldüğü takdirde Tıbbi Görüntü İnceleme, Arşivleme ve İletim Sistemi (PACS) kurulması, hastaların ayakta bekletilmemesi için bekleme koltuğu bulundurulması, kayıt kabul işlemlerinde sırası gelen hasta ve/veya yakınıyla doğrudan iletişimi sağlayacak şekilde yüksek banko düzeni yerine masa düzeni, LCD ekran temin edilmesi ve hastaların işlemlerinin oturtularak yapılması istendi. Aynı branşta birden çok hekimin olduğu kurumlarda, kayıt ve kabul işlemleri sırasında hastaya hekim seçme imkanı sunacak düzenlemeler yapılmasının önemi de vurgulandı.
|