ABD’de yayımlanan New York Times gazetesinde yer alan bir makalede, Türk yazarların, Türkiye’de konuşma özgürlüğünü bastırma çabalarının geri tepeceğine inandığı ifade edildi. Makalede, “Türklüğe hakaret’’ suçlamasıyla 301. maddeden yargılanan bazı yazarların, yaşanan kargaşanın, gerçek demokrasinin ne olduğu konusunda ülke çapında bir tartışmayı zorunlu kıldığını ve eziyetli de olsa demokrasiyi ileriye götürdüğünü düşündüklerine dikkat çekildi.
ABD’de yayımlanan New York Times Gazetesi’nde yer alan bir makalede, Türk yazarların, Türkiye’de konuşma özgürlüğünü bastırma çabalarının geri tepeceğine inandığı bildirildi. Makalede, “Türklüğe hakaret’’ suçlamasıyla 301. maddeden yargılanan bazı yazarların, yaşanan kargaşanın, gerçek demokrasinin ne olduğu konusunda ulusal bir tartışmayı zorunlu kıldığını ve eziyetli de olsa demokrasiyi ileriye götürdüğünü düşündüklerine dikkat çekiliyor. Ian Fisher tarafından kaleme alınan makalede, yazar Elif Şafak’ın beraatinden 1 hafta sonra aynı suçtan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’e dava açıldığı belirtilerek, hüküm giyme ihtimaliyle karşı karşıya olan Dink’in “Bu, Türkiye için güzel birşey. İçerden güçlü bir hareket var ve ilk kez gerçek bir demokratik hareket görüyoruz’’ dediği kaydedildi. Makalede, hükümetin yasayı değiştireceğinin belli olmadığı ifade edilerek, aslında yasanın kabul edilmesinin arkasında, Türkiye’nin yasalarının AB üyeliği hedefi doğrultusunda, AB yasalarına uyumlu duruma getirilmesi amacının yattığı hatırlatılıyor. AB üyeliğine karşı olan milliyetçi grupların, aralarında Orhan Pamuk, Elif Şafak ve ABD’li bilim adamı Noam Chomsky’nin Türk yayıncısının da bulunduğu 60 kadar yazar ve yayıncıyı mahkeme karşısına çıkarmak için yasanın dilinden yararlandıkları ileri sürülen makalede, dâvâların hükümet tarafından açılmadığı ifade ediliyor.
301. maddeden hüküm giyen yazarlar olduğu, ancak bunların hiçbirinin hapiste yatmadığına vurgu yapılan makalede, hükümetin yasanın değişmesi gerektiğini söylediği, bununla birlikte bu değişimin nasıl ve ne zaman olacağının netlik kazanmadığı vurgulanıyor. Davası sürerken, Elif Şafak’ı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün telefonla aradıkları belirtilen makalede, Erdoğan’ın, yıllar önce yasanın ilk halinden hüküm giyerek hapis yatmış olduğu da hatırlatılıyor.
Elif Şafak’ın, “Türkiye’de milliyetçi grupların bu davaları Türkiye’de birşeyler değişmediği için değil, tam tersine değiştiği için açtıkları’’ yorumuna yer verilen makalede, Şafak’ın, “Türkiye’de işler olumlu yönde değişiyor. Farklılıklarla uyum içinde yaşamayı öğreniyoruz’’ dediği aktarılıyor.
|