Diyanet İşleri Başkanlığı, son günlerin en önemli tartışma konularından biri olan Kur’ân kurslarıyla ilgili rapor hazırladı. Rapora göre, AKP’nin iktidara geldiği Kasım 2002’den bu yana 1000 resmî Kur’ân kursu açıldı. Rapor, sadece resmî Kur’ân kurslarına yılda ortalama 1 milyon kişinin gittiğini ortaya koyuyor.
Doğu ve Güneydoğu’dan gelen Kur’ân kursu taleplerinin yüzde 90’ı ise güvenlik gerekçesiyle geri çevriliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kur’ân kursları raporu, “AKP iktidarı ile Kur’ân kurslarının sayısı arttı mı” sorusunun cevabını veriyor. Rapora göre, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılı Kasım ayından bugüne kadar açılan resmî Kur’ân kursu sayısı 1000. Raporda, 2003 yılında 148, 2004’de 327, 2005’de 396 ve 2006 yılı Eylül ayı itibariyle 121 resmî Kur’ân kursu açıldığı vurgulanıyor.
Halen 5 bin 210’u fiilen hizmete devam eden 2 bin 656’sı da farklı sebeblerle eğitimine ara vermiş toplam 7 bin 866 resmi Kur’ân Kursu bulunuyor. Raporda, yazlık Kur’ân kurslarıyla ilgili bilgilere de yer veriliyor. Buna göre, yaz döneminde Türkiye genelinde açılan Kur’ân kurslarına yılda ortalama 1 milyon kişi gidiyor. Rapor, en çok Kur’ân kursu açılma talebinin Doğu ve Güneydoğu illerinden geldiğini ancak güvenlik sebebiyle bunların yüzde 90’ının geri çevrildiğini ortaya koyuyor. Raporun sonuç bölümünde ise talebin en çok ev kadınlarından geldiği vurgulanıyor. Kur’ân kurslarına başvurmak için 8 yıllık temel eğitim şartı arandığına dikkat çekilen raporda, bu uygulamanın kalite artışını da beraberinde getirdiği ve bu sebeble kurslara ilginin arttığı ifade ediliyor. Rapor, eğitici kaynak yetersizliğinin resmi Kur’ân kurslarının yaygınlaştırılmasını engellediği tesbitine de yer veriyor.
|