AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hans Jörg Kretschmer, Türkiye’de ordu-sivil ilişkisinin çözülmesi gereken bir sorun olduğunu belirterek, “Bu durumun müzakere süreci içinde değişip değişmediğini göreceğiz. Bu ülkede istikrarlı kurumlar oluşturulmalı.” dedi.
NTV’de soruları cevaplandıran AB Temsilcisi Kretschmer, AB ile müzakere sürecinin bir yılını değerlendirdi. Türkiye’nin hâlâ geçmesi gereken önemli aşamalar olduğunu belirten Kretschmer, “İfade özgürlüğü çok önemli, dini özgürlükler, cinsler arasında eşitlik, ordu-sivil ilişkisi alanlarında Türkiyle’nin hâlâ ilerleme kaydetmesi lâzım. AB’nin siyasî kriterlerinin yerine gelmesi lâzım” dedi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt’ın “Türkiye’de irtica tehdidi vardır” açıklaması ve TSK’nın görüşleriyle ilgili değerlendirmeleri hakkında fazla yorum yapmak istemediğini belirten Kretschmer “AB’nin konumu açıktır. TESEV’in hazırladığı almanakla ilgili toplantıda görüşlerimi dile getirmiştim. Sayın Büyükanıt da bu konularda ne düşündüğünü söyledi. Ortada iki farklı pozisyon, iki farklı görüş var. Komutanlar da TSK’nın AB’deki ordulardan farklı olduğunu söylediler. Bu durumun müzakere süreci içinde değişip değişmediğini göreceğiz. Ben bunun mümkün olduğunu düşünüyorum. Bu ülkede istikrarlı kurumlar oluşturulmalı” dedi.
Kretschmer, ülkenin yanlış bir yere savrulmaması için Türk ordusunun rolünün gerekli görülmesini de eleştirdi ve “Ancak demokratik istikrarlı kurumlar istenmeyen yola gitmeyi engeller” dedi.
Kretschmer, “Ordunun rolünü istikrarlı kurumlar açısından bir engel olarak görüyorsunuz. Ordunun rolü Türk AB ilişkilerini etkiler mi?” sorusuna “Türkiye’de sivil-ordu ilişkisi çok önemli bir konu. AB ve müzakareler bağlamında bunun çözülmesi gerekiyor. Bu konuda umutluyum. Bütün kriterlerin sağlanması açısından başarılı olunacağını düşünüyorum” cevabını verdi.
AB’nin Türkiye’nin Avrupa değerlerini benimsemesini istediğini, Türkiye’nin zayıf olmasını istemediğini söyleyen AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hans Jörg Kretschmer, “Biz AB değerlerini benimseyen bir Türkiye’nin daha güçlü olacağını görüyoruz” diye konuştu.
Kretschmer, Kıbrıs konusunda bir adım atılmazsa ne olur sorusunun cevabını 25 üye ülkenin vereceğini söyledi.
|