Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ‘’irtica’’ kavramının hukuki olarak bugüne kadar kullanılmadığını belirterek, kanunlarda, ‘’irtica suçu’’ diye bir suç bulunmadığını, ‘’irtica suçundan’’ bir iddianamenin tanzim edilemeyeceğini söyledi.
Çiçek, ‘’Sizin irtica kabul ettiğinizi bir çok noktada özgürlük olarak kabul eden var’’ dedi.
Çiçek, Kanal 7 televizyonunda yayımlanan Başkent Kulisi adlı programda soruları cevapladı. Cemil Çiçek, erken seçim olmayacağını, seçimin zamanında yapılacağını bildirdi. AB sürecinin hiçbir zaman çok rahat geçmediğini belirten Çiçek, ‘’Soğanın acısını yiyen değil, doğrayan bilir’’ dedi. Çiçek, AB müzakere sürecinde çıkarılan yasaların yüzde 99’unu kendi bakanlığının çıkardığını ifade ederek, bu değişikliler içinde son derece önemli demokratik açılımlar olduğunu kaydetti. Kendisinin özgürlükçü olduğunu vurgulayan Çiçek, ‘’301. madde değişsin veya değişmesin’’ demediğini anlatarak, olaya bütünlük içinde bakılması gerektiğini ifade etti.Çiçek, ‘’Anayasa’daki değişmez maddeler, 1,2,3 ve 174. maddeler dışında her madde değişir, 301 de dahil’’ diye konuştu. Çiçek, programa katılan gazetecilerden birinin ‘’Askerden sert açıklamalar var, ama hükümet sessiz’’ şeklindeki sözleri üzerine, hükümetin, ‘’birisinin imasına, beklentisine göre açıklama yapmayacağını’’ belirterek, ‘’O konuşmaların muhatabı hükümet midir?’’ diye sordu.İrtica kavramıyla ilgili bilimsel bir tespit yaptığını kaydeden Çiçek, irtica kavramı gibi bazı kavramların siyasi kavramlar olduğunu, irticanın hukuken ifade edilen bir kavram olarak bugüne kadar kullanılmadığını söyledi.Kanunlarda, ‘’irtica suçu’’ diye bir suç bulunmadığına, ‘’irtica’’ suçundan bir iddianamenin tanzim edilemeyeceğine işaret eden Çiçek, ‘’irtica’’nın siyasî bir terminoloji olduğunu yineledi.Bazı fiilerin ‘’irtica’’ olarak algılanabileceğini, bu fiiller suç teşkil ediyorsa, bunun hukuk anlamında suç sayılacağını anlatan Çiçek, bunun uygulayıcılarının da yargı olduğunu söyledi. Çiçek, ‘’İrtica konusu siyasî bir konudur. Size göre şu çerçevede, öbürüne göre daha büyüktür. Sizin irtica kabul ettiğinizi bir çok noktada özgürlük olarak kabul eden var. Mesela kılık-kıyafet, ‘bırakalım’ diyen de var, ‘bu çağda bu kıyafet’ diyen de... Siz bunu irticai bir şey olarak kabul ediyorsanız, hükümet neden muhatabı olsun?’’ diye konuştu. Cemil Çiçek, demokrasinin diyalogtan geçtiğini, bu kanalların tıkalı olmadığını ifade ederek, Silahlı Kuvvetler ile hükümetin her konuda bir araya geldiğini kaydetti.
“DİN EĞİTİMİ YETERSİZ’’
Toplumsal, birden çok sebebi olan bir olayı ceza hukuku tedbirleriyle çözmenin mümkün olamayacağını vurgulayan Çiçek, şunları kaydetti:
“Eğitim noksanlığı var her alanda. En büyük eğitimsizlik, din eğitimi alanındadır. İnsanların bu ihtiyacını karşılayabilmek noktasında, devlet olarak doğru, sağlıklı bilgiyi vatandaşa vermemiz lâzım.”
|