Deniz Harp Okulu öğrencilere “yeni öğretim yılının ilk dersi” olarak yaptığı konuşmada Oramiral Yener Karahanoğlu, Müslüman Türk halkının Kur’ân’ı kendi dilinden okuyup anlama imkânına Atatürk ve laik cumhuriyet rejimi sayesinde kavuştuğunu savunurken, “Türkçe ezan gene aynı ortamda gerçekleşti, ama çok partili siyasal sisteme geçildikten sonra, karşıdevrimcilere verilen bir ödün olarak ortadan kalktı” demişti.
İHTİLÂLLERDE BİLE
Atatürk cumhurbaşkanıyken, 18 Temmuz 1932’de başlatılan Türkçe ezan uygulaması halkın sessiz tepkisine rağmen yaklaşık 18 yıl devam etmiş; 14 Mayıs 1950 seçimleriyle işbaşına gelen Demokrat Parti’nin aldığı kararla 16 Haziran 1950’de ezanlar minarelerde tekrar orijinal şekliyle okunmaya başlanmıştı. Sonraki süreçte ise, ihtilâl dönemlerinde dahi Türkçe ezana dönülmesine yönelik bir girişim gündeme gelmemişti.
CHP DE İTİRAZ ETMEDİ
Menderes hükümetinin Arapça ezan yasağını kaldıran kararına, İsmet İnönü’nün başkanı olduğu CHP bile itiraz etmemişken, 56 yıl sonra üst düzey bir komutanın Türkçe ezanı savunarak Arapça ezana dönülmesini “karşıdevrimcilere verilen taviz” olarak yorumlaması yadırgandı ve tepkiyle karşılandı. Karahanoğlu’nun, konuşmasında yer verdiği tartışmalı diğer görüşlerini de perdeleyen bu çıkışına tepkilerin devam etmesi bekleniyor.
|