9. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nin açılışı bugün yapılacak. Pek çok festivalde politik sebeplerle “sert” bir film olarak değerlendirilen ve Filistin ile İsrail arasında yaşananlara birebir şahitlik eden “Cenin Cenin” de gösterilecek filmler arasında. 9. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nin açılışı bugün AKM’de gerçekleşecek.
Festivalin açılış filmi, şu günlerde tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen Ortadoğu’da yaşananları anlatan ‘Cenin Cenin’ filmi. Pek çok festivalde politik nedenlerle “sert” bir film olarak değerlendirilen ‘Cenin Cenin’ Filistin ve İsrail arasında yaşananlara birebir şahitlik eden bir film.
9. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nde yerli ve yabancı 124 film gösterilecek. Gösterimlerin tümü ücretsiz.
Gösterimler bu yıl Atatürk Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi ve -ilk kez Anadolu yakasını da içine alarak- Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapılacak.
PEK ÇOK KONUK GELİYOR
Bazıları, yönetmenlerinin de katılımıyla yapılacak festivale gelecek katılımcılar arasında açılış filmi olan ‘Cenin Cenin’in yönetmeni Muhammed Bakri, “Pavlov’un Köpekleri”, “Efsane”, “Varil Adam” filmlerinin yönetmeni Arto Halonen, “Sıradan Bir Aile” filmiyle Frederik Gertten, “Saddam”la Jean Pierre Krief, “Palmiyelerin Gölgesinde - Irak” filminin yönetmeni Wayne Colless Janess ve “Çernobil” adlı filmle Christophe Boeckel, “Sanki Eve Dönüyorum” ve John Ford/John Wayne” filmlerinin yönetmeni ve “Belgeselde Kurgu” konulu bir de Master Class verecek olan Sam Pollard da var.
TÜRKİYE VE DÜNYA PRÖMİYERLERİ
9. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nde Türk ve Amerikalı yönetmenlerin birlikte ürettiği “Zaman Parçası” adlı film Türkiye prömiyerini yapacak.
Ayrıca dünya prömiyerini yapacak iki film var; Nurdan Arca’nın yönetmenliğini yaptığı “Simavnalı Bedreddin” ve Eylem Kaftan ve Malcolm Guy’ın “Burası Bizim Evimiz”.
Türkiye prömiyerini yapan bir başka film de Marcus Vetter ve Arianna Riecker’in “Benim Babam Bir Türk”.
Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek etkinlikler ise; iki panel (“Kültür” ve “Şiddetin Sinemada ve Medyada Yeniden Üretimi”), bir forum (“Belgeselin Önlenemeyen Yükselişi”) ve bir de master class (“Belgeselde Kurgu: Hayatı Kurgularken…”)
|