Merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Af Örgütü tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’de adli sistemdeki yetersizlik eleştirildi.
Örgütün dünkü açıklamasına göre, raporda yeni kurulan mahkemelerin adaleti sağlayamadığı öne sürülürken, terörle mücadele yasaları kapsamında mahkemelere sevk edilen zanlıların bitmez-tükenmez yargılama süreçleriyle karşı karşıya kaldığı ve halen hapishanelerde yargı süreci yüzünden 10 yıldan fazla kalanlar bulunduğu savunuldu.Raporda, mahkemelerde ayrıca geçmişte işkence altında alındığı öne sürülen delillerin kullanıldığı da iddia edildi.
Uluslararası Af Örgütü, Avrupa ve Orta Asya Direktörü Nicola Duckworth, “adaletsiz yargılamaların Türkiye’nin insan hakları karnesini olumsuz etkilemeye devam ettiğini” savunurken, terörle mücadele yasaları uyarınca tutuklanan kişilerin durumlarının Türkiye’de adaletin yerini bulamadığının göstergesi olduğunu öne sürdü. Duckworth, bir yandan Türk hükümetinin işkenceyi tümüyle ortadan kaldırmaya yönelik taahhüdü sürerken, diğer yandan işkence altında alınan ifadelerin mahkemelerde kullanılmaya devam ettiğini iddia etti. Hazırlanan raporda da 2004 yılında Devlet Güvenlik Mahkemelerinin yerini alan yeni mahkemelerin de aynı adaletsiz yargılamalara sahne olduğu öne sürüldü. Adli sistemin değişmesine rağmen yargıç ve savcı kadrolarının aynı kaldığına dikkat çekilen raporda, bu durumun da yeni adli sistemi de eskisine benzer duruma getirdiği öne sürüldü. “Türk hükümetinin yeniden yargılanma hakkına getirdiği kısıtlamayı” da eleştiren raportörler, bunun daha ziyade terörist başı Abdullah Öcalan’ın “yeniden yargılanma hakkı kazanmasına” engel olmak üzere yapılmış bir düzenleme olduğunu iddia etti.
|