Hollandalı Parlamenter Camiel Eurlings tarafından hazırlanan Türkiye raporunu görüşen ve oylayan Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu, Yeşil grup parlamenterleri Joost Lagendijk ve Cem Özdemir’in sunduğu, “Türkiye’de üniversitelerdeki başörtüsü sorununa toplumsal uzlaşma yoluyla bir çözüm bulunması” çağrısında bulunan önergeyi benimseyerek metne dahil etti. Böylece bir AB organı, ilk kez yasağa karşı tavır koymuş oldu.
Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu, Hollandalı Parlamenter Camiel Eurlings tarafından hazırlanan Türkiye raporunu önceki akşam oylayarak kabul etti.
Oylamada, 52 parlamenterin “evet”, 6 parlamenterin “hayır” ve 8 parlamenterin de “çekimser” oy kullandığı görüldü. Yeşil grup parlamenterleri Joost Lagendijk ve Cem Özdemir’in sunduğu ve kabul edilen bir değişiklik önergesiyle Türkiye’de üniversitelerdeki başörtüsü sorununa bir çözüm bulunması çağrısında bulunuldu. Kabul edilen değişiklik önergeleriyle, “Türkiye topraklarında yaşayan farklı azınlıklara yapılan hak ihlâllerinin, tam üyelik hedefine uygun olmadığı” görüşü belirtildi.
Değişiklik önergesiyle, Türkiye’nin tam üyelik öncesi sözde Ermeni soykırımını tanıması yolunda Avrupa Parlamentosu tarafından daha önce yapılan çağrı yinelendi.
Kabul edilen değişiklik önergeleriyle, Türkiye aleyhine sertleştiği gözlenen raporda, ayrıca yine Yunan ve Rum parlamenterlerin önerisiyle Türkiye’nin, sözde Ermeni soykırımı dışında “Pontuslu Rumlara ve Süryanilere de soykırım yaptığı” iddia edildi
Lagendijk: Ermeni ve
Rum maddeleri olmadı
Oylamadan önce konuşan Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Hollandalı parlamenter Joost Lagendijk yaptığı konuşmada, “raporun dilini ağır bulduğunu” söyledi. Hollandalı parlamenter, özellikle Kıbrıs konusunda AP’nin Türkiye ile müzakerelerin askıya alınabileceği mesajını vermemesi gerektiğini ifade eti. Lagendijk, AB’nin Kıbrıslı Türklere yönelik taahhütlerini de yerine getirmesi çağrısında bulundu. Joost Lagendijk, oylamanın ardından yaptığı açıklamada ise, oylamanın sonucundan memnun olmadığını ifade etti. Değişiklik önergeleriyle Ermeni konusunun da daha sert ifadelerle metinde yer aldığını kaydeden Lagendijk, Kıbrıs konusunda eklenen önergelerin de kendisini memnun etmediğini belirtti.
Özdemir: Türkiye yoldan şaşmamalı
Parlamentonun Yeşil grup üyesi Türk asıllı Alman parlamenter Cem Özdemir de yaptığı açıklamada, Ermeni konusunda da parlamentonun farklı bir yaklaşım getirmediğini belirtti.
Cem Özdemir şöyle konuştu:
“Şunu unutmamak gerekir. Çek Cumhuriyeti AB’ye girmek istediğinde Almanya, Çek Cumhuriyeti’nin 2. Dünya Savaşı’dan sonra kovulan Almanlarla ilgili kararın geri alınmasını ön şart olarak istemişti. Çek Cumhuriyeti hiçbir zaman bu kararı geri almadı ve buna rağmen AB’ye girdi ve bugün de üyesi. Demek ki bu tür kararları biraz da siyasî kararlar olarak yorumlamak gerek. Bence Türkiye AB’ye giden inişli çıkışlı yoldan şaşmadan devam etmeli.”
Türkiye’nin AB nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Volkan Bozkır ise raporun, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilere zarar verecek unsurlar taşıdığını söyledi.
Barroso: Türkiye’yi emrivaki yapılamaz
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Belçika Parlamentosunda liberal parti Reformcu Hareket (MR) temsilcileri ile yaptığı toplantıda, sözde soykırımı tanıması konusunda Türkiye “emrivaki yapılamayacağını” söyledi. Barroso, bu konudaki tartışmaların “zorluğu” ve “zaman gerektirdiği” üzerinde durarak, Türkiye’ye ek bir şart getirilemeyeceğini belirtti.
|