Doğu Karadeniz’in en gözde turistik mekânlarından biri olan Sümela Manastırı 42 yıldır aslına uygun restore edilmeyi bekliyor. Yetkililer, restorasyon çalışmasında ehil kişileri bulamamaktan yakınıyor.
Trabzon’un Maçka ilçesinin Altındere Köyü sınırları içinde, Altındere vadisine hakim Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine 13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Sümela Manastırı’nın restorasyon işleminin uzun zaman alması, ödenek yetersizliğinden ziyade, yetişmiş eleman eksikliğine bağlanıyor.
Trabzon Rölöve ve Anıtlar Müdürü Ahmet Şentürk, manastırın aslına uygun şekilde restorasyonu için çok titiz davrandıklarını, bu konuda çalışacak ehil kişi bulmakta sıkıntı çektiklerini söyledi.
Restorasyon çalışmasının 1998’den beri Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde takip edildiğini belirten Şentürk, “Manastırın restorasyon işleminin tamamlanması konusunda tarih vermemiz mümkün değil. Burası hassas bir yer olduğu için, aslına uygun orjinal halini kazandırmak için uğraşıyoruz. Bugüne kadar çok başarılı olduğumuz söylenemez. Çünkü, restore edilen bazı bölümler orjinal halini yansıtmayınca yıkmak zorunda kalıyoruz” dedi.
Restorasyanda en önemli sıkıntının müteahhidinden mühendisine, inşaatta çalışacak işçisine kadar ehil kişiler olması gerektiğini vurgulayan Şentürk, bu durumda restorasyonun tamamlanması işleminde tarih vermelerinin mümkün olmayacağını ileri sürdü.
Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Öncel Koç ise, manastırın restorasyonunda kaynak sıkıntısı bulunmadığını, tehlike arzeden önemli bölümlerin onarıldığını, kalan bölümlerin ise çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
Bu yılın ilk 8 ayında Türkiye genelinde turist sayısında yüzde 7 azalma olduğunu kaydeden Koç, bu oranın Doğu Karedeniz’de tam tersi yüzde 20 artış gözlendiğini, burada Sümela Manastırı’nın önemli bir faktör olduğunu kaydetti.
|