Son yıllarda ticari ilişkilerin artması sonucu, nakit para yerine senet düzenlenmesi işlemlerinin arttığı, ancak, yükümlülüklerin yerine getirilmemesi ve gerekli titizliğin gösterilmemesi dolayısıyla büyük çoğunluğunda sorun yaşandığı bildirildi.
Adana Barosu Başkan Yardımcısı Soner Çetin, yaptığı açıklamada, vatandaşları boş senede imza atmamaları konusunda uyararak, ‘’Boş senede imza atan üzerine yazılacakları kabul etmiş sayılır ve çok tehlikelidir’’ dedi.
Son yıllarda ticari ilişkilerin artması sonucu, nakit para yerine senet düzenlenmesi işlemlerinin arttığına dikkati çeken Çetin, ‘’Ticari ilişkiler, ne kadar yoğun olursa, senetle yapılan işlemlerin çoğalıyor ancak, çoğunluğunda sorun yaşanıyor’’ diye konuştu.
Çetin, ticari ilişkilerde kesinlikle açık senet verilmemesi gerektiğine de dikkati çekerek, şunları kaydetti:’’Bu senet, kötü niyetli birinin eline geçtiği zaman alacağının kat kat üzerindeki meblağı yazıp işleme koyabiliyor. Bazı insanların verdikleri açık senetlerden dolayı servetlerini kaybettiklerine tanık oluyoruz. Açık senet verilmesi hukuk karşısında ifade edilemiyor. (Açık vermiştim) dense bile dikkate alınmıyor. Açık senetler, genelde teminat olarak veriliyor. Vatandaşlara önerim, senetlerin üzerini doldursunlar, tarih bölümüne de mutlaka vadesini yazsınlar. Teminat senedi olduğunu ve ne amaçla verildiğini de arka yüzünde belirtsinler. Çünkü, hukuki ilişkilerin ispatı yazılı şekilde olur. Senedin arkasına yazmakla yazılı belge ve delil olmuş oluyor. Teminat için verilen senet, haksız yere işleme konulduğunda, işleme koyan kişi hakkında cezai sorumluluk gerektiriyor, hem de kişinin mağdur olmasının önüne geçilmiş oluyor."
EMNİYET DE UYARIYOR
Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesindeki ‘’sahtecilik’’ sayfasında, senet düzenlenirken alınacak tedbirler konusunda vatandaşlar bilgilendirilerek, uyarılıyor.’’Senet Düzenlerken Tedbirinizi Alın’’ başlıklı uyarıda, şunlara yer veriliyor: ‘’Rakamla ve yazıyla değer gösteren bölümlerine meblağ yazıldıktan sonra bu bölümlere ilave yapılmasını engellemek için bitişik şekilde kapatma çizgileri koyunuz. Verilen senetlerin fotokopisini muhafaza ediniz. Tamamen pul üzerine denk gelecek şekilde imza atmayınız, (imzanızı pul üzerinden belge üzerine taşırın).’’
Sayfada, vatandaştan, ‘’kesinlikle imzalı boş senet verilmemesi’’ konusunda dikkatli davranması istenirken, şu bilgilere yer veriliyor:
Hem rakamla hem de yazıyla değer gösteren bölümleri doldurun.
Senet muhtevasındaki yazıları mümkünse borçluya yazdırın.
Ödenmiş senetlerin üzerine ödendiğine dair şerh düşürüp, tahrif etmeden saklayın.
Borcunuzu ödedikten sonra aldığınız senetteki imzaların size ait olup olmadığını kontrol edin.
Tanımadığınız kişilerden ciro yoluyla senet almayın.
Senetleri alacaklı ve borçlunun bulunduğu ortamlarda düzenleyin.
Mağazalardan taksit kartı alabilmek için borç senetleri düzenlenmesi durumunda, sözleşme formunun meblağ kısmının doldurulması ve ödemeler bittikten sonra da sözleşmenin alınması konusunda duyarlı olun.
Taksit ödediğimize dair bilgisayar çıktıları onaylanmadığı takdirde hiçbir hükmü yok.
|