Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Mesajlarını müzikle veriyorlar

Doğu-Batı Divanı Orkestrası’nın dünyaca ünlü şefi Daniel Barenboim, “İnsanlar bugüne kadar bir şey öğrendiler, o da hiçbir şeyin silâhla halledilemediği. Biz müziğimizle birlik sağlıyoruz. Filistinli bir çocuğumuzla İsrailli bir çocuğumuzun birlikte yaşayabileceklerini gösteriyoruz” dedi.

Aralarında Mısır, Ürdün, Tunus, İspanya, Filistin, Hollanda ve İsrail’in olduğu 17 ülkeden ve yaşları 14-25 arasında değişen 110 genç müzisyenden oluşan Doğu-Batı Divanı Orkestrası ilk kez İstanbul’da konser vermek üzere Türkiye’ye geldi.

Dünyaca ünlü grubun şefi Daniel Barenboim verecekleri konser öncesinde müzikten, gruplarının yansıtmak istediği savaş karşıtlığına dair her şeyi basın toplantısında anlattı.

Sekiz yıldır yaptıkları çalışmalarla sadece bir müzik projesi değil, aynı zamanda diyalog ve uzlaşma platformu olmayı amaçladıklarını belirten Barenboim, “Bu orkestraya katılan müzisyenler hiçbir siyasi anlam taşımaz. Müzisyenlerim farklı ırktan, farklı milletten insanların uyum içerisinde yaşayarak beraberce bir şey yapabileceklerini ispatlamak ve birbirlerinden bir şey ögrenebileceklerini göstermek istiyor” şeklinde konuştu.

Bu seneki projelerini geçen senelere nazaran daha güç şartlarda gerçekleştirdiklerini ifade eden Barenboim İsrail-Filistin ve İsrail-Lübnan zulümlerine dikkat çekerek, “Bunca yıldır silâhla hiçbir şey halledilemedi. İnsanlar bugüne kadar bir şey öğrendiler, o da hiçbir şeyin silâhla halledilemediği. Biz müziğimizle birlik sağlıyoruz. Filistinli bir çocuğumuzla İsrailli bir çocuğumuzun birlikte yaşayabileceklerini, ortak bir şey yapabileceklerini gösteriyoruz” dedi.

Savaşa tepki olarak gelmediler

İstanbul’daki konserlerine Suriyeli ve Lübnanlı müzisyenlerin katılmadığını söyleyen Barenboim, amaçlarının Ortadoğu’daki sorunu müzikteki birliklerini göstererek kardeşliğe ön ayak olmak istediklerini belirtti. Bir gazetecinin, “Gelemeyenlerden bahsettiniz. Suriyeli ve Lübnanlı müzisyenler bu projeye inanmadıkları için mi gelmedi, yoksa herhangi bir engelleri mi vardı?” şeklindeki sorularına karşılık Barenboim, “Sanırım bu saydıklarınızın hepsi geçerli. Lübnan’daki durumu biliyorsunuz belki ondan gelemediler. Lübnanlı müzisyenlerim reşit değil, seyahat için ailerinin izni gerekiyor, belki bundan dolayı gelememiş olabilirler. Suriyeliler ise sanırım Lübnan’da olanlara tepki amaçlı gelmediler” dedi.

17.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Mesajlarını müzikle veriyorlar

  Özel tiyatrolara 11 yılda 4 triyon TL destek

  Belgesellerin tabiî platosu Selçuk

  Van’da, “Filistin ve Lübnan” sergisi

  Kosova camilerinin alemleri Bursa’dan

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004