Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM) ekiplerince son 6.5 yılda gerçekleştirilen 2 bin 214 operasyonda ele geçirilen silâh ve patlayıcı madde miktarları, organize suç örgütlerinin ‘’cephanelik’’ten farksız olduğunu ortaya koydu.
KOM Daire Başkanlığı raporlarından derlenen bilgiye göre, 1 Ocak 2000-31 Temmuz 2006 tarihi arasındaki 6.5 yıllık sürede Türkiye genelinde organize suç örgütlerine yönelik 2 bin 214 operasyon gerçekleştirildi. Operasyonlarda, örgüt üyesi oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan 17 bin 280 zanlı adliyeye sevk edilirken, çalışmalarda 2’si kalem tipi, 1’i özel yapım 2 bin 319 tabanca, 58’i uzun namlulu olmak üzere 536 tüfek, 302 kurusıkı-gazlı tabanca, 55 el bombası, 11 dinamit, 100 gram dinamit lokumu, yaklaşık 8.5 metre saniyeli fitil, 17 çelik yelek, 339 sahte kimlik, 5 adet patlayıcı yapımında kullanılan fünye kapsülü, 395 kilogram patlayıcı madde, 14 kelepçe ile 56 bin 112 adet değişik çapta mermi ile 9 bin 470 adet çek, senet ve muhtelif suç unsurları ele geçirildi.
CEZAEVİ, “KARİYER” OLARAK GÖRÜLÜYOR
Türkiye’deki suç örgütü lider ve üyelerinin cezaevine girmeyi “kariyer” olarak gördüğü de ifade edilen raporda, tarihsel süreçte örgütlerin, faaliyet alanlarında çeşitlilik gösterdiği belirtildi. Raporda, ticari alanda arka planda olan örgütlerin üçüncü şahısları ön planda tuttukları da belirtilirken, örgütün itibarını sağlamak ve istihbarat toplamak için, iyi geçinmek suretiyle, kendi örf ve adetlerine, ahlaki değerlerine zıt olan şahıslardan yararlandıkları ifade edildi.
MEDYATİK KİŞİLERLE “İTİBAR” TAZELİYORLAR
Raporda, organize suç örgütü liderlerinin sanat, magazin ve spor dünyası ile iç içe olduğu da belirtilirken, bu ilişkilerden her iki tarafın da menfaatinin söz konusu olduğu kaydedildi.
Suç örgütü liderlerinin söz konusu kişilerle birlikte görünerek toplumda itibar tazeledikleri ve onların imtiyazlarından yararlandıkları da belirtildi.
|