Doğa Derneği Yerel Teşkilatlanma Koordinatörü Nuri Özbağdatlı, ‘’Çevresel etkileri çoğu kez göz ardı edilen baraj inşaatları, doğal yaşam açısından önemli akarsu vadilerini su altında bırakmaları sebebiyle çok sayıda canlının neslini tehlikeye sokuyor’’ dedi.
Özbağdatlı, yaptığı açıklamada, baraj inşaatlarının, Türkiye’deki doğal hayat üzerindeki ‘’en büyük tehditlerden biri’’ olduğunu öne sürerek, ülkedeki tabiî değeri yüksek 305 alanla DSİ tarafından yapımı planlanan 561 baraj arasındaki ilişkiyi araştırdıklarını bildirdi.
Araştırma sonucunda, her iki tabiî değeri yüksek alandan yaklaşık birisinin planlanan baraj inşaatlarından olumsuz etkileneceğinin belirlendiğini ifade eden Özbağdatlı, 305 doğal alandan 66’sının barajlardan ‘’doğrudan’’ etkileneceğini ifade etti.
Tabiî alanlardan 55’inin baraj inşaatlarından ‘’dolaylı’’, 27’sinin ise hem ‘’doğrudan hem de dolaylı’’ olumsuz etkiler ile karşı karşıya kalabileceğini belirten Özbağdatlı, şöyle devam etti:
‘’Doğrudan etkilenecek alanların 185 bin hektarının tümüyle baraj suları altında kalması bekleniyor. Dolaylı etkilenecek alanlar ise kendilerini besleyen su kaynaklarının barajlarda tutulması nedeniyle susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya gelecek. Baraj inşaatlarından olumsuz yönde etkilenecek doğal alanlar en çok Akdeniz, Doğu Anadolu ve Marmara bölgelerinde yer alıyor. Türkiye’nin bitki türleri açısından en zengin bölgesi olan Akdeniz’deki 74 tabiî değeri yüksek alanın 43’ü yapılması planlanan barajların doğrudan veya dolaylı etkisi altında kalacak.’’
Özbağdatlı, barajların yapılacağı noktaların daha detaylı ve iyi bir inceleme sonucunda belirlenmesi gerektiğini söyledi. Doğa Derneği’nce yapılan araştırmanın sonucunda hazırlanan raporda, doğal değeri yüksek alanlarda en büyük alan kaybına sebep olacağı iddia edilen 5 baraj projesi ve etkileriyle ilgili şu bilgilere yer verildi:
-Ilısu Barajı Projesi: Dicle Nehri üzerindeki Ilısu Barajı, toplamda 27 bin hektarlık bir alanı su altında bırakacak. Proje tamamlanırsa Bismil Ovası, Dicle Vadisi, Küpeli Dağları, Cizre-Silopi taşkınları bölgesi ve Eruh Dağları gibi 5 doğal değeri yüksek alanı birden etkileyecek ve dünyada sadece Eruh Dağları’nda yaşayan ‘’Verbascum Globiferum’’ isimli canlı türünün yok olmasına neden olacak.
|