Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, anne sütünün bebeğin en tabiî besin maddesi olduğunu belirterek, anne sütü ile beslenen bebeklerde bağırsak, kalp ve şeker hastalığının daha az görüldüğünü söyledi.
Dr. Kubat, günümüzde bebeği anne sütü ile beslemenin en ekonomik yol olduğunu vurgulayarak, “Anne sütü ile beslenen bebeklerde kalp hastalıkları, kanser, şeker hastalığı, ağız ve diş gelişimi bozuklukları, bağırsak hastalıkları, alerji gibi durumların daha az görüldüğü saptanmıştır” dedi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Namık Kemal Kubat, 1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası sebebiyle yaptığı açıklamada, “Hiç şüphesiz bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişmesinde en ideal beslenme yöntemi emzirmedir. Bebeklerin doğumdan itibaren ilk 6 ayına kadar herhangi bir tıbbî engel olmadıkça tek başına anne sütü alması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Kubat şöyle konuştu: “Bebeklerin anne sütü ile beslenmesi kavramında, hayatın ilk 6 ayında tek başına anne sütü ile beslenme amaçlanmaktadır. Anne sütü bebeğin en tabiî besinidir. Anne sütünün besin değerinin yüksek olmasının yanı sıra hastalıklardan korunmayı sağlayan özellikleri de bulunuyor. Böylesine basit ve ucuz bir yöntemle binlerce bebeğin sağlığı korunmakta ve gelişmesi de tam olmaktadır” Bebeği anne sütü ile beslemenin en ekonomik yol olduğunu unutmamak gerektiğini anlatan Kubat, “Bu sebeplerle bebeğin doğar doğmaz emzirilmeye başlanması gerekir. Doğumdan hemen sonra bebeğin henüz doğum masasından kalkmadan emzirilmeye başlanması; anne ile bebek arasında ilk temasın sağlanması, uzun süreli ve başarılı bir emzirme için çok önemlidir. Bebeğin emmek için en istekli olduğu bu dönem geçirilirse bebekte uzun süre isteksizlik ve emzirmenin başlamasında gecikme görülür. Sezaryenli annelerin henüz kendilerine tam gelmeden bir başkasının yardımıyla bebeklerini emzirmeleri gerekir.” şeklinde konuştu.
|