Kültür ve Turizm Bakanlığı, fiziksel engelli vatandaşların bilgi, kültür ve üretici gelişmelerine katkıda bulunmak ve okuma alışkanlıklarını geliştirmek amacıyla ‘’Eve Teslim Kitap Projesi’’ hazırladı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, proje, halk kütüphanelerinin, fiziksel engeli olan ve yerleşik kütüphaneyi doğrudan kullanma imkânı bulamayan kullanıcılara da hizmet vermesi gerekliliğinden yola çıkılarak hazırlandı.
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce hazırlanan projeyle, eve bağımlı hasta, yaşlı ve engelli vatandaşların kamu hizmetlerinden eşit derecede yararlanmalarını sağlamak, bilgi, kültür ve yeteneklerini geliştirmelerine katkıda bulunmak ve okuma alışkanlıklarını geliştirmek hedefleniyor.
Proje ilk etapta Aksaray, Amasya, Balıkesir, Bartın, Batman, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Elazığ, Erzincan, Gaziantep, Isparta, Kırıkkale, Kırşehir, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Sakarya, Samsun ve Uşak olmak üzere 20 ilde uygulanacak.
Ödünç kitap almak isteyen eve bağımlı okuyucu, isteğini internet ya da telefonla kütüphaneye bildirecek. Halk kütüphanesi yetkililerince PTT görevlilerine teslim edilecek kitap, en kısa zamanda kişiye ulaştırılacak ve yine PTT aracılığıyla kitabın iadesi sağlanacak. Projenin ulaşım giderleri de bakanlıkça karşılanacak.
Söz konusu projeye ilişkin protokol, 11 Temmuz Salı günü, bakanlığın Emek binasında Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım arasında imzalanacak.
|
Kütahya’da, Osmanlı mimarisini yansıtan tarihi evlerde yürütülen restorasyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu bildirildi. Kütahya Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Bozoğlu, tarihî mekânların yeniden hayat bulmaları amacıyla hazırlanan ‘’Kütahya Evlerini Yaşatma Projesi’’ kapsamında, Germiyan Sokağı’nda bulunan Osmanlı döneminden kalma 8 evin, 5 yıl önce İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından sahiplerinden satın alınarak kamulaştırıldığını ve restorasyonuna başlandığını söyledi.
Bu evlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütahya Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Dumlupınar Üniversitesi tarafından restore edildiğini anlatan Bozoğlu, 8 evden 5’inin restorasyon çalışmalarının tamamlandığını kaydetti.
Bozoğlu, üniversite ve belediyenin restore ettiği konakların yakında butik otel olarak hizmet vereceğini, çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Germiyan Sokağı’nın tam anlamıyla turizme kazandırılacağını dile getirerek, şöyle konuştu:
“Bu sokağımızdaki çalışmaların tamamlanmasının ardından kafeler, çini satış mağazası, giyim reyonları ve yöresel yemeklerin bulunduğu lokantalar faaliyet gösterecek. Şehrin kültürünü yansıtan birçok öğe burada yer alacak. Germiyan Sokağı’nın, tarihi dokusu nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekeceğini düşünüyoruz.”
“Ömer Bozoğlu, Germiyan Sokağı’nın restorasyon çalışmalarından sonra film platosu ya da kültür san’at faaliyetlerinin merkezi olarak da kullanılabileceğini kaydetti.
|
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞTSO) çiğköftenin patentini almak için müracaatta bulundu. ŞTSO toplantı salonu girişinde yapılan çiğköftenin patent müracaat toplantısına ŞTSO Başkanı İsmail Demirkol ve basın mensupları katıldı.
Patent alındıktan sonra çiğköfteyi uygun şartlarda yapmayanlar artık bu isim altında servis yapamayacaklar.
Toplantıda konuşma yapan ŞTSO Başkanı İsmail Demirkol, “Yaklaşık 1-2 ay önce Patent Enstitüsüne müracaatta bulunduk. Bulunduğumuz müracatta çiğköfteye ne özellikteki bulgur, nasıl et nasıl biber gerekiyor bunlar belirlendi. Yoğrulmuş çifköftenin labarotuvar analizleri alındı. Umarım bundan sonra çiğköfte denince artık herkes rast gele bilir bilmez çifköftenin bilinen imajını lekelemeyecek şekilde yapılır” dedi.
|