Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
okurhatti@yeniasya.com.tr
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Dolmabahçe 150 yaşında

Dolmabahçe Sarayı’nın 150. açılış yıldönümü, Hasbahçe’de düzenlenen törenle kutlandı. TBMM Başkanı Arınç, “Sadece siyasette değil, müziğin, san’atın, mimarînin, bilimin, modanın ilham aldığı yer, hep bu saray olmuştur” dedi.

Dolmabahçe Sarayı’nın 150. açılış yıldönümü, Hasbahçe’de düzenlenen törenle kutlandı.

Dolmabahçe Sarayı’nın 150. açılış yıldönümü töreninde konuşan TBMM Başkanı Bülent Arınç, “Bizim hayallerimiz ve hedeflerimiz büyüktür. Bizim dünyada söz sahibi olacak büyük bir devlet olma hedefimiz vardır. Bizim halkıyla, tarihiyle, kültürüyle barışık, etrafına mutluluk ve refah yayan bir devlet olma hayalimiz vardır” dedi.

Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile sanat, siyaset ve medya dünyasından bin 500’e yakın davetli katıldı. Gecede bir konuşma yapan TBMM Başkanı Bülent Arınç, Dolmabahçe Sarayı’nın geçmişini anlatarak başladığı konuşmasında, sarayın inşası ve bugüne kadar yaşanan süreç ile ilgili bilgi verdi.

Dolmabahçe Sarayı’nın tüm değişim rüzgârlarının ilk estiği yer olduğunu ifade eden Arınç, “Sadece siyasette değil müziğin, sanatın, mimarinin, bilimin, modanın ilham aldığı yer hep bu saray olmuştur. Kısacası yeni bir arayışın, yeni bir reform döneminin ve yeni başlangıcın merkezidir saray. 150 yıl boyunca 3 ayrı yönetim sistemine, padişahlık, monarşik parlamenter sistem ve son olarak Cumhuriyetin tanığı olmuştur. 6 padişah, 1 halife ve 2 Cumhurbaşkanına ev sahipliği yapmıştır. Sarayın Horasan sıvalı duvarları bir imparatorluğun yıkılışına ve genç bir cumhuriyetin doğuşuna şahitlik ederken, aslında ikinci kez büyük bir değişimin tanıklığını da yapmıştır. İmparatorluktan Cumhuriyete geçişin tanıklığıdır bu” dedi.

Müzik yolculuğu

Kutlama gecesinde bir de konser düzenlendi. Müzik yönetmenliğini Ali Kocatepe ve İzzet Öz’ün yaptığı konser kapsamında; Emel Sayın, Ahmet Özhan, Erol Büyükburç, İlham Gencer, Berkant, Belkıs Özener, Modern Folk Üçlüsü, Ayten Alpman, Ömür Göksel, Işın Karaca, Zara, Zülfü Livaneli, Cellisima Grubu söyledikleri şarkılarla, 1856’dan 2006 yılına uzanan bir müzik yolculuğu eşliğinde Dolmabahçe Sarayı’nın 150 yıllık tarihini yansıttı.

Gecede ayrıca Erol Mutlu’nun tango gösterisiyle, Lüküs Hayat oyunundan bir bölüm dâvetlilere sunuldu. Gecenin bitiminde geceye katkıda bulunan sanatçılara birer plaket verildi.

09.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004