Asgarî Ücret Tespit Komisiyonu’nun yeniden toplanması gerektiğini savunan Türk-İş, bir asgarî ücretli çalışanın bir kilo et alabilmek için bir gün, bir kilo peynir için ise 5 saat çalışması gerektiğini hesapladı.
Asgarî ücrete yılın tamamı için yapılan yüzde 8.65’lik zammın yarıdan fazlasının yılın ilk beş aylık döneminde erimesinin ardından Asgarî Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanarak asgarî ücreti yeniden belirlemesi gerektiğini savunan Türk-İş, asgarîücrette son üç yılda yaşanan gelişmeye ilişkin bir rapor hazırladı.
Türk-İş raporunda, asgarî ücret düzeyinin yetersizliği ve son dört yılda yüzde 30’un üzerinde sağlanan refah artışından yeterince pay alınmamış olması gibi sebeblerden dolayı, asgarî ücret düzeyinin halen sefalet ücreti niteliğinde olduğu kaydedildi. Raporda, “Bu tutarla, işçinin beslenmesi, giyinmesi, kira ödemesi, elektrik-su-yakıt ve ulaşım gibi zorunlu giderlerini karşılayabilmesi nasıl mümkün olacaktır” diye soruldu.
Bir günlük çalışma karşılığı ele geçen asgarî ücretin 12.7 YTL civarında olduğuna işaret edilen rapora göre, asgarî ücretli bir kişinin bir kilo et için bir gün, bir kilo peynir için 5 saat 18 dakika, bir kilo zeytin için 6 saat, bir kilo pirinç için 2 saat 19 dakika çalışması gerekiyor.
Rapora göre, son beş yıl içinde asgarî ücretle tüketici fiyatlarında meydana gelen artışlar incelendiğinde; asgarî ücrette 2000 yılında yüzde 14.0 ve 2001 yılında yüzde 13.7 oranında bir reel kayıp yaşandı. Enflasyondaki gerilemeye bağlı olarak 2002 yılında yüzde 7.1 ve 2003 yılında ise yüzde 3.3 oranında bir artış yaşandı. 2000 ve 2003 arasındaki dört yıllık dönemde asgarî ücretteki reel gerileme yüzde 17.9 oranında oldu.
|