Hükümetten isteklerini aspirine benzeten İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, aspirin tedavisi uygulanmazsa daha ağır ameliyatların gerekeceğini söyledi.
Gülle, başta Ak-Al Tekstil’in Yalova’da bulunan fabrikasının üretimini durdurması olmak üzere sektörde yaşanan sıkıntılara ilişkin Ak-Al’ın Türkiye’nin köklü kilometre taşı firmalarından biri olduğunu vurgulayarak, sektörün buna benzer olayları yaşayacağını söyledi. Son dönemlerde yaşanan sıkıntılar ve alınan kararların zaten bozuk olan tekstil ihracatçısının psikolojisini derinden yaraladığını ifade eden Gülle, ‘’Bir otomobil fabrikası için seferber olan kesimlerin öncelikle bizim fabrikalarımıza, yatırımlarımıza sahip çıkması gerekir. Evet yabancı yatırımın, sermayenin gelmesi çok önemli. Ama içerdeki öz sermayenin de yaşaması, ayakta durması gerekir’’ diye konuştu.
“Sektör panik atak yaşıyor’’
İsmail Gülle, taleplerini geçen yıl ‘’manifesto’’ şeklinde hükümete ilettiklerini hatırlatarak, şöyle devam etti: ‘’Üretim ve istihdam üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi, enerji konusunda indirim istemiştik. Beklentimiz sadece bu iki konu üzerineydi. Bunlar son derece masumane isteklerdi. Bizim isteklerimiz aspirindi. Eğer aspirin tedavisi uygulanmazsa yarın çok daha ağır ameliyatlar gerekecek. Bugün yöneticilerimizin, hükümetimizin bu aspirini esirgememesini istiyoruz.’’
Gülle, fabrikaların kapanmasının toplumda çok ciddi izler bıraktığına ve çalışanların işsiz kaldığına değinerek, ‘’Hayati tehlikeye girmemiş olan fabrikalara, üretim birimlerine sahip çıkılması ve çalışanların mağdur edilmemesi gerekiyor’’ dedi. Sektörde çok ani refleksler ve kararlar verilebileceğine dikkat çeken Gülle, ‘’Sektör adeta şu anda panik atak yaşıyor. Çok ani kararlar verilebileceğinden bunun yanlış ya da doğru olduğu daha sonra ortaya çıkacaktır’’ diye konuştu. (aa)
Kriz, kalite başvurularında da başladı
Düşük döviz kuru, girdi maliyetlerinin yüksekliği ve Çin baskısı nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan tekstil sektöründeki kriz, kalite başvurularına da yansıdı. KOSGEB’in Avrupa Birliği tarafından desteklenen ‘’Hazır Giyim Sektöründe Mesleki Eğitim Projesi’’ kapsamında 15 Mart 2003 tarihinde hizmete açılan ‘’Adana Tekstil Kalite Kontrol Laboratuvarı’’na yapılan aylık ‘’Kalite Analizi’’ başvuru sayısının, 250’lerden 30-40’lara düştüğü bildirildi. (aa)
|